Η προσωρινή συμφωνία μεταξύ των έξι δυτικών δυνάμεων και του Ιράν για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος θα καταστήσει μη απαραίτητο το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Αν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τερματιστεί ολοκληρωτικά και τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), τότε δεν θα υπάρχουν λόγοι για τη δημιουργία ενός αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στην Ευρώπη», σημείωσε ο Λαβρόφ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το αμυντικό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας που επιθυμούν να εγκαταστήσουν στην Ευρώπη θα προστατεύσει τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ και θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν. Η Ρωσία από την άλλη είναι αντίθετη στο σχέδιο αυτό.
Ο υπηρεσιακός γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επεσήμανε ότι «προφανώς υπάρχει σύνδεση» μεταξύ των δύο θεμάτων.
«Η πρόοδος που έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μας δίνει ελπίδες και για άλλα θέματα, όπως το δύσκολο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
«Όσο περισσότερη πρόοδο σημειώνουμε στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι συνέπειες στο αντιπυραυλικό, αμυντικό πρόγραμμα» και οι πιθανότητες να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Ρωσίας όσον αφορά το θέμα, πρόσθεσε ο Βεστερβέλε.