Ο Τόμι δεν χρειάζεται να φοράει μάσκα ή γάντια, ούτε να ανησυχεί μήπως κολλήσει τον κορονοϊό. Είναι ένα από τα έξι ρομπότ που έχουν πιάσει δουλειά στο νοσοκομείο Circolo της πόλης Βαρέζε στη Λομβαρδία, εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Στην Ιταλία οι θάνατοι ανέρχονται σε 13.155.
«Είναι σαν να έχεις άλλον ένα νοσηλευτή, αλλά χωρίς προβλήματα που σχετίζονται με τη λοίμωξη», ανέφερε ο δρ. Φρανσέσκο Ντεντάλι, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, σύμφωνα με το Reuters. «Πρέπει να εξηγήσεις στον ασθενή τον χρόνο και τη λειτουργία του ρομπότ. Η πρώτη αντίδραση δεν είναι θετική, ιδίως από τους ηλικιωμένους, αλλά μετά χαίρονται», πρόσθεσε.
Τα ρομπότ διαθέτουν μικρές ρόδες για να κινούνται από δωμάτιο σε δωμάτιο και να παρακολουθούν διάφορες ενδείξεις από τα ιατρικά μηχανήματα, μεταφέροντας τις πληροφορίες στο ιατρικό προσωπικό. Αυτό επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να προσέχει ασθενείς σε πιο σοβαρή κατάσταση.
Έχουν οθόνες αφής στη θέση του προσώπου, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να στέλνουν μηνύματα στους γιατρούς, αν χρειάζονται κάτι. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Τόμι (που πήρε το όνομά του από τον γιο ενός νοσοκομειακού γιατρού) και η παρέα του επιτρέπουν στο υγειονομικό προσωπικό να περιορίζει τις άμεσες επαφές με τους ασθενείς, μειώνοντας έτσι τόσο την κατανάλωση πολύτιμων αναλώσιμων (μάσκες, γάντια κ.ά.) όσο και τον κίνδυνο να κολλήσουν οι ίδιοι τον ιό και να τεθούν εκτός μάχης.
Περισσότερα από 4.000 μέλη του προσωπικού των ιταλικών νοσοκομείων έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και 66 γιατροί έχουν πεθάνει.
Και βέβαια ένα ρομπότ δεν κουράζεται, όπως ένας γιατρός ή νοσηλευτής. Χρειάζεται, απλώς, μία φόρτιση των μπαταριών του και επιστρέφει στην πρώτη γραμμή άφοβα.
Tommy the robot nurse helps keep Italy doctors safe from coronavirus https://t.co/BM605UZUTz pic.twitter.com/4BMJsV6fgm
— Reuters (@Reuters) April 1, 2020