Οι κάτοικοι μιας περιοχής στον ανατολικό Λίβανο εκδίωξαν εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες που είχαν στήσει έναν «ανεπίσημο» καταυλισμό στο χωριό τους κατηγορώντας τους —άδικα σύμφωνα με έναν ντόπιο γιατρό— για τον βιασμό ενός άνδρα.
Ο Δρ. Άχμεντ Ουάλιντ Σουλεϊμάν, ο οποίος εξέτασε το φερόμενο θύμα, διαβεβαίωσε ότι δεν έφερε κανένα ίχνος βίας. Ένας από τους κατοίκους που μίλησε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξε ότι η κατηγορία αυτή ήταν ένα πρόσχημα για να εκδιωχθούν οι πρόσφυγες από το οικόπεδο που είχαν καταλάβει, καθώς οι ιδιοκτήτες του το ήθελαν πίσω.
Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Λιβάνου και οι διεθνείς υπηρεσίες αρωγής έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο «τριβών» μεταξύ των Λιβανέζων και σχεδόν 800.000 Σύρων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και αναζήτησαν καταφύγιο στη γειτονική χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.
Ο καταυλισμός, στο χωριό Κσαρ Νάμπα, φιλοξενούσε 400 Σύρους σε σκηνές και αυτοσχέδια παραπήγματα. Όμως την Κυριακή οι χωρικοί εισέβαλαν στο χώρο, έκαψαν τις σκηνές και απείλησαν τους πρόσφυγες. Τρομοκρατημένοι, πολλοί από αυτούς είπαν ότι αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα κάτω από τ’ αστέρια.
Σήμερα οι κάτοικοι έκαψαν άλλες 15 σκηνές και κατέστρεψαν ορισμένα παραπήγματα.
Ο 33χρονος πρόσφυγας Άχμεντ Άμπντελ Μαχμούντ διαβεβαίωσε ότι υπεύθυνη για την επίθεση είναι η οικογένεια Ντιράνι στην οποία ανήκει το οικόπεδο όπου έχουν στηθεί οι σκηνές. «Έκαψαν τις σκηνές και εμπόδισαν τους πυροσβέστες να σβήσουν τις φλόγες. Απόμεινε μόνο μία. Χθες το βράδυ (σ.σ. Κυριακή) μας επιτέθηκαν, μας χτύπησαν και έκλεψαν τα ελάχιστα που είχαμε. Μας κατηγορούν ότι επιτεθήκαμε σε ένα νεαρό όμως ο στρατός που ήρθε έψαξε τις σκηνές μας και συνέλαβε 30 από εμάς που τους άφησε ελεύθερους γιατί δεν βρήκε αποδείξεις», εξήγησε.
«Δεν ξέρω πού να πάω. Θέλω να γυρίσω στη Συρία», πρόσθεσε.
Οι Ντιράνι κατηγόρησαν τέσσερις πρόσφυγες ότι βίασαν έναν συγγενή τους, έναν 29χρονο διανοητικά καθυστερημένο άνδρα, ενώ διέσχιζε τον καταυλισμό τους. Ο Δρ. Σουλεϊμάν ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει καμία ιατρική απόδειξη ότι ο νεαρός έπεσε θύμα οποιασδήποτε επίθεσης, δεν υπάρχει καμία ένδειξη βίας, ούτε αιμορραγίας, ούτε μωλωπισμού».
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στο Λίβανο, Ζαν-Πολ Καβαλιερί, είπε από την πλευρά του ότι το επεισόδιο αυτό καταδεικνύει πως είναι ανάγκη να παρασχεθεί μεγαλύτερη βοήθεια στους κατοίκους των υποβαθμισμένων περιοχών όπου έχουν εγκατασταθεί οι Σύροι πρόσφυγες. Σημείωσε όμως ότι, μολονότι το επεισόδιο αυτό ήταν σοβαρό, αποτέλεσε «μια μεμονωμένη περίπτωση, δεδομένου ότι ο Λίβανος φιλοξενεί περισσότερους από 800.000 πρόσφυγες».