Το πρώτο θύμα του κορονοϊού ανακοίνωσε σήμερα (24/03) η Σαουδική Αραβία, όπου καταγράφηκε επίσης πρωτοφανής αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία φτάνουν πλέον τα 767, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ένας Αφγανός πολίτης, μόνιμος κάτοικος Μεδίνας, πέθανε από την ασθένεια, διευκρίνισε το υπουργείο. Μέσα σε 24 ώρες εντοπίστηκαν άλλα 205 κρούσματα.

Η Σαουδική Αραβία έχει επιβάλει από τη Δευτέρα (23/03) απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, έκλεισαν κινηματογράφοι, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια ενώ ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις και το «μικρό» προσκύνημα Όμρα, στο οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατομμύρια μουσουλμάνοι απ’ όλον τον κόσμο. Δεν επιτρέπεται, επίσης, η πρόσβαση όλων των αλλοδαπών στις δύο ιερές πόλεις, στη Μεδίνα και στη Μέκκα.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη», προειδοποίησε στις 19 Μαρτίου ο βασιλιάς Σαλμάν, καλώντας τους συμπατριώτες του να τηρούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στις χώρες του Κόλπου έχουν καταγραφεί περίπου 2.100 κρούσματα του SARS-CoV-2. Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα και τρίτο θάνατο ασθενούς. Το Ομάν ανέφερε ότι σταματούν από τις 29 Μαρτίου όλες οι εμπορικές πτήσεις, εκτός από εκείνες με προορισμό τη χερσόνησο Μουσαντάμ, η οποία χωρίζεται από το υπόλοιπο σουλτανάτο από εδάφη που ανήκουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο Κουβέιτ, οι αρχές προειδοποίησαν ότι όποιος μεταδίδει σκόπιμα την ασθένεια θα τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών.

Όλη η Ινδία σπίτι της λόγω πανδημίας

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, διέταξε σήμερα (24/03) τον πλήρη περιορισμό για τρεις εβδομάδες των κατοίκων μιας χώρας 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια σας. Από σήμερα τα μεσάνυχτα, ολόκληρη η χώρα θα μπει σε καραντίνα. Για να σωθεί η Ινδία, για να σωθεί ο κάθε πολίτης, εσείς, η οικογένειά σας», δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς όλη τη χώρα

«Εάν σε αυτές τις 21 μέρες δεν τηρηθεί ο περιορισμός, η χώρα και η οικογένειά σας θα γυρίσουν 21 χρόνια πίσω», δήλωσε ο εθνικιστής ινδουιστής ηγέτης. Παράλληλα, κάλεσε τους Ινδούς να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και να μένουν στο σπίτι, καθώς «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξεφύγουμε από τον κορονοϊό».

«Θυμηθείτε ότι ακόμα και ένα μόνο βήμα έξω από το σπίτι σας μπορεί να φέρει τη σοβαρή ασθένεια του κορονοϊού μέσα στο σπίτι σας», προειδοποίησε τους συμπολίτες του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ινδία έχει 519 επιβεβαιωμένα κρούσματα του φονικού ιού και ήδη δέκα άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πολύ μεγαλύτεροι λόγω του περιορισμένου αριθμού διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.