Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιου που αποβιβάστηκαν στο Σίδνεϊ πριν από μερικές ημέρες, γεγονός που προκάλεσε πολλές επικρίσεις για τη διαχείριση της επιδημίας από την κυβέρνηση.
Το κρουαζιερόπλοιο Ruby Princess έχει αναχθεί στη μεγαλύτερη πηγή μολύνσεων από την covid-19 στη χώρα, με έναν από τους επιβάτες του να γίνεται και ο όγδοος άνθρωπος που πεθαίνει λόγω της ασθένειας.
Οι αρχές επέτρεψαν στους περίπου 2.700 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου να αποβιβαστούν αφού αυτό έφτασε στο λιμάνι του Σίδνεϊ στις 19 Μαρτίου, κάτι που ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντέιβιντ Έλιοτ χαρακτήρισε «επικών διαστάσεων γκάφα».
Μέχρι σήμερα περίπου 130 από τους επιβάτες έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και οι αξιωματούχοι αναζητούν και άλλους προκειμένου να τους εξετάσουν και να ιχνηλατήσουν τις κινήσεις τους.
Αρχικά οι αρχές είχαν εκτιμήσει ότι το κρουαζιερόπλοιο δεν ήταν υψηλού κινδύνου αφού επέστρεφε από ένα ταξίδι 11 ημερών στη Νέα Ζηλανδία, παρά το γεγονός ότι αρκετοί επιβάτες ήταν άρρωστοι. Περίπου το 60% των επιβατών είναι Αυστραλοί και το 20% από τις ΗΠΑ.
Αξιωματούχοι της Νέας Νότιας Ουαλίας εκτίμησαν το Σαββατοκύριακο ότι ήταν «λάθος» που επετράπη στο κρουαζιερόπλοιο να ελλιμενιστεί στο Σίδνεϊ.
Το Ruby Princess είχε κριθεί «μέτριου κινδύνου» και μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης κρουαζιέρας του, και πάλι στη Νέα Ζηλανδία. Σε αυτό το ταξίδι 158 επιβάτες ανέβασαν πυρετό. Εννέα ελέγχθηκαν στις 8 Μαρτίου μόλις έφτασαν στο Σίδνεϊ και τους επετράπη να αποβιβαστούν, λίγο προτού επιβιβαστούν οι επιβάτες της επόμενης κρουαζιέρας. Αργότερα ένα ζευγάρι από την πρώτη κρουαζιέρα βρέθηκε θετικό στην covid-19.
Ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων
Στο μεταξύ τα περιοριστικά μέτρα στην Αυστραλία ενισχύθηκαν σήμερα, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες της καραντίνας, την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αρχίσει να νιώθουν την πίεση από την αύξηση των ασθενών.
Με 1.984 επιβεβαιωμένα κρούσματα η Αυστραλία έχει καταγράψει πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες χώρες παγκοσμίως, όμως η εξάπλωση του κορονοϊού γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες, κάτι που ώθησε την πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας Γκλάντις Μπερεζικλιάν να κάνει λόγο για «κρίσιμο στάδιο» της επιδημίας.
Αν και τα σχολεία επισήμως παραμένουν ανοικτά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι γονείς έχουν λάβει συστάσεις να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, ενώ σήμερα για πρώτη ημέρα παρέμειναν κλειστά όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα και υπηρεσίες, όπως κινηματογράφοι, μπαρ, αλλά και οι χώροι λατρείας.
Αίγυπτος
Πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη μάχη με τον κορονοϊό στην Αίγυπτο, ανεβάζοντας τα συνολικά θύματα σε 19.
Πρόκειται για έναν Ινδό πολίτη και τέσσερις Αιγυπτίους. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν. Επίσης, το Υπουργείο Υγείας της χώρας επιβεβαίωσε 39 νέα κρούσματα κορονοϊού, όλα προερχόμενα από προηγούμενες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ανεβάζοντας τα συνολικά κρούσματα στα 366 στη χώρα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 12 άτομα ανέρρωσαν εντελώς και αποχώρησαν από το νοσοκομείο αναφοράς, όπου νοσηλεύονταν. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται 10 αλλοδαποί και 2 Αιγύπτιοι πολίτες. Συνολικά 68 άνθρωποι έχουν αναρρώσει πλήρως από τον ιό στη χώρα.
Σοκ στις αερομεταφορές
Η αεροπορική εταιρία Singapore Airlines (SIA) θα προχωρήσει σε δραστική μείωση του πτητικού της έργου κατά 96%, καθώς καθηλώνει το σύνολο σχεδόν των αεροσκαφών της, ενώ επιβάλλει μείωση των λειτουργικών της εξόδων που επηρεάζουν περίπου το σύνολο των 10.000 υπαλλήλων της, εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών συνεπειών της εξάπλωσης του κορονοϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πρόκειται «για τη μεγαλύτερη κρίση» που αντιμετωπίζει η αναφερόμενη αεροπορική εταιρία.
Η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία προσπαθεί να απορροφήσει το σοβαρό σοκ από το οικονομικό κόστος της εξάπλωσης της COVID-19, με τις αεροπορικές εταιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο να καθηλώνουν αεροσκάφη τους και να θέτουν χιλιάδες εργαζομένους τους σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών, ενώ προσπαθούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους –μέσω της χορήγησης κυβερνητικής βοήθειας- προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά.