Αν η Ευρώπη αφήσει την Ιταλία μόνη της, «δεν θα ξανασηκωθεί ποτέ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ καλώντας τα κράτη μέλη της Ένωσης να συνασπισθούν απέναντι στην κρίση.
«Αν επικρατήσει η λογική “καθένας για τον εαυτό του”, εάν παρατήσουμε ορισμένες χώρες, εάν πούμε στην Ιταλία, για παράδειγμα, “βγάλτε τα πέρα μόνοι”, η Ευρώπη δεν θα ξανασταθεί στα πόδια της μετά τον κορονοϊό», δήλωσε ο γάλλος υπουργός στο LCI.
«Αν δεν φανούμε ικανοί να συνασπισθούμε, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα παρασυρθεί από την κρίση», είπε ο Μπρουνό Λεμέρ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλώντας την ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία ανακοίνωσε επείγοντα μέτρα ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Βλέπουμε την αλληλεγγύη στην ευρωζώνη να αναλαμβάνει, να μειώνονται τα σπρεντ. Είμαστε σε καλό δρόμο και πρέπει να συνεχίσουμε μακροπρόθεσμα να δείχνουμε αυτήν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ώστε η ευρωπαϊκή ήπειρος να μπορέσει να βγει από ην κρίση αυτή», κατέληξε.
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει χρήση «της πλήρους ισχύος» του μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης απέναντι στην πρωτοφανή κρίση της επιδημίας του κορονοϊού.
Ζητεί επίσης από τις Βρυξέλλες να μην αρκεσθούν στην νομισματική πολιτική, «που δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα», αλλά να προσφύγουν στην δημοσιονομική πολιτική. «Είναι επείγον», λέει.
«Η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι το άνοιγμα όλων των πιστωτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε όλα τα κράτη μέλη για να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19, υπό τον όρο ότι κάθε χώρα θα τηρεί την διαφάνεια και θα δίνει λογαριασμό για τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται αυτοί οι πόροι», δηλώνει ο ιταλός πρωθυπουργός.