Εντύπωση σε όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο – έχει προκαλέσει η «ανέμελη» στάση που είχε επιλέξει η βρετανική κυβέρνηση για τον αντιμετώπιση του κορονοϊού, ειδικά όταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη η μία μετά την άλλη οι χώρες λάμβαναν ολοένα και πιο αυστηρά και επώδυνα μέτρα για να ανακόψουν τον νέο ιό.
Η αλλαγή τακτικής από το Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χθες κάλεσε τους Βρετανούς να σταματήσουν κάθε περιττή κοινωνική επαφή και να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια, προκειμένου να αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού, ήρθε την ώρα που έρευνα τόνιζε πως εάν δεν ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, ο ιός μπορεί να προκαλέσει 250.000 θανάτους.
Σύμφωνα με ερευνητές από την ομάδα Covid19 Response Team του Imperial College, η ζήτηση για κλίνες ΜΕΘ μπορεί να φτάσει να είναι οκταπλάσια των δυνατοτήτων.
«Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η καταστολή θα έχει επιτυχία μακροπρόθεσμα» τόνισε ο επικεφαλής των ερευνητών Neil Ferguson, σημειώνοντας πως «καμία παρέμβαση για τη δημόσια υγεία με τόσο σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία δεν έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν για τόσο μεγάλο διάστημα».
Στην έκθεσή της η ομάδα τονίζει πως η μόνη «βιώσιμη στρατηγική» είναι αυτή που ακολουθεί το παράδειγμα της Κίνας, που εμπεριέχει κατασταλτικά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η κοινωνική απομάκρυνση για όλο τον πληθυσμό.
Τέτοια μέτρα, αναφέρει, μπορεί αν χρειαστεί να παραμείνουν σε ισχύ πιθανώς και για 18 μήνες ή περισσότερο, ή μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.
Ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε χθες τους πολίτες να μείνουν μακριά από παμπ, κλαμπ και θέατρα, και να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη επαφή και μετακίνηση. Λίγο αργότερα, το βρετανικό υπουργείο Υγείας έγραψε στο Twitter: «Συμβουλεύουμε τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, ειδικά τις ώρες αιχμής».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως χωρίς δραστικά μέτρα, τα κρούσματα μπορεί να διπλασιάζονται κάθε πέντε ή έξι ημέρες. Ωστόσο η έρευνα του Imperial προειδοποιεί πως ακόμα και με τόσο δραματικά μέτρα στην καθημερινότητα, οι δυνατότητες του ΕΣΥ μπορεί να ξεπεραστούν πολλές φορές από τις ανάγκες που θα προκύψουν.
«Στο σενάριο της πιο αποτελεσματικής στρατηγικής, που οδηγεί υποθετικά σε μια σχετικά μικρή επιδημία (με απομόνωση κρουσμάτων, καραντίνα κατ΄οίκον και προστασία των ηλικιωμένων) η ανάγκη για κλίνες τόσο γενικά όσο και σε ΜΕΘ μπορεί να είναι οκταπλάσια των δυνατοτήτων του ΕΣΥ, κι αυτό υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο» αναφέρουν οι ερευνητές.
«Επιπλέον, ακόμα και εάν δεχθούν θεραπευτική αγωγή όλοι οι ασθενείς, προβλέπουμε πως και πάλι αναμένουμε 250.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλιο και 1,1 με 1,2 εκατ. θανάτους στις ΗΠΑ» προσθέτουν (Βρετανία και ΗΠΑ έχουν παρόμοια συστήματα υγείας).
This from Imperial College’s Covid19 Response Team, which informed today’s decisions by @BorisJohnson’s government, says UK was on course for intensive care demand to be eight times bed capacity and 250,000 deaths. So it became essential for there to be today’s… pic.twitter.com/9TJAG7v4Cg
— Robert Peston (@Peston) March 16, 2020
Σύμφωνα με την έρευνα, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά η εφαρμογή πλήρως περιοριστικής πολιτικής με απομόνωση ολόκληρου του πληθυσμού, απομόνωση κατ΄οίκον και καραντίνα στο σπίτι για τα μέλη της οικογένειας.
Ακόμα κι έτσι, όμως, επισημαίνεται πως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η στρατηγική θα επιτύχει μακροπρόθεσμα.
«Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων που απαιτούνται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα είναι βαθιές» αναφέρει η έρευνα, «είναι ασαφές πώς θα ανταποκριθούν πληθυσμοί και κοινωνίες».
Το Imperial College αναφέρει πως κατέληξε στα συμπεράσματα αυτά μόνο τις τελευταίες ημέρες, με βάση την εμπειρία σε Ιταλία και Βρετανία.