Με τιμητικές βολές από άνδρες των Δυνάμεων Καταδρομών και τη φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς να παιανίζει τον εθνικό ύμνο, η κυπριακή γη δέχτηκε στα σπλάχνα της τον πρώην Πρόεδρο (1993-2003) της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος για σχεδόν 60 χρόνια υπηρέτησε την πατρίδα του. Ο Γλαύκος Κληρίδης, ο πολιτικός της ορθολογικής σκέψης και του ρεαλισμού και σεμνός άνθρωπος, αναπαύεται δίπλα στη σύντροφο της ζωής του, Λίλα, στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.
Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν, ανάμεσα σε άλλους, στο κοιμητήριο τον Γλαύκο Κληρίδη ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, η η κόρη τού εκλιπόντος Καίτη Κληρίδη, ο στενός φίλος και συνεργάτης του Παντελής Κούρος, ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσιος, ο οποίος βρισκόταν δίπλα του μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η σορός του Γλαύκου Κληρίδη έφθασε στον ναό της Του Θεού Σοφίας, όπου ψάλθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και μέλη της Ιεράς Συνόδου η εξόδιος ακολουθία, πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου. Η σορός ήταν καλυμμένη με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδας και επ’ αυτής είχαν τοποθετηθεί οι τιμητικές διακρίσεις που έλαβε κατά την 60χρονη πολιτική του διαδρομή. Τη σορό σήκωναν μέλη -παλαιά και νέα- της προσωπικής φρουράς του Γλαύκου Κληρίδη. Με την άφιξη της σορού στον ναό ο κόσμος άρχισε να τη ραίνει με άνθη, να αναφωνεί “Αθάνατος” και «Άξιος ηγέτης», και να χειροκροτεί παρατεταμένα.
Στην κηδεία παρέστησαν ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τη σύζυγο του Όγια, ο γγ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Ασίμ Ακανσόι, ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν, ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ, και ο Ραούφ Ντενκτάς, εγγονός του ιστορικού Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Από το εξωτερικό, το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, Ούζι Λάνταου, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάχου.
«Υπάρχουν πολιτικοί που επίμονα αναζητούν τη φιλοξενία της ιστορίας και υπάρχουν και εκείνοι που τους αναζητά η ίδια η Ιστορία. Ένας εξ’ αυτών είναι και ο Γλαύκος Κληρίδης, τον οποίο από πολύ νωρίς τον επισήμανε η Ιστορία για να του αφιερώσει αφειδώλευτα τις δέλτους της», τόνισε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης στον επικήδειο λόγο του.
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη μεγάλη διαδρομή του Γλαύκου Κληρίδη, που τα ίδια τα γεγονότα έχουν κατατάξει στη χορεία των μεγάλων ηγετών της Κύπρου και του Ελληνισμού. Σημείωσε την προσφορά του κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που, όπως είπε, σφράγισε καταλυτικά τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του, διότι τότε ρίζωσε και άνθισε βαθιά μέσα του το όραμα μιας ενωμένης και ειρηνικής Ευρώπης και επισήμανε την αναγνώριση, της οποίας έτυχε η προσφορά του Γλαύκου Κληρίδη πριν και μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, όταν μέσα σε συνθήκες απόλυτου χάους ανέλαβε να αποκαταστήσει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα. Επωφελούμενος δε της παρουσίας εκπροσώπων ξένων κυβερνήσεων και μεγάλου αριθμού Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί άοκνα για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, η οποία να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών της Κύπρου.
Με βαθιά συγκίνηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Γλαύκο Κληρίδη, γιατί κοντά του έμαθε «πως πολιτική και μικροψυχία δεν συμβαδίζουν, πως αυτοκριτική και αυτογνωσία αποτελούν αρετή, πως η τόλμη να απολογείσαι για τα σφάλματα που διαπράττεις είναι πράξη ευθύνης, πως το πολιτικό ήθος δεν υπηρετείται από ευτελή κίνητρα, πως το πολιτικό όραμα μετατρέπεται σε εφιάλτη αν στερείται του πραγματισμού, πως τα μικρά και μεγάλα προβλήματα μιας χώρας δεν έχουν κομματικό χρώμα, πως οι αποφάσεις του πολιτικού θα πρέπει να λαμβάνονται σε ώρα νηφαλιότητας και ποτέ εν βρασμώ ψυχής». Πάνω απ’ όλα όμως, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, ευγνωμονεί τον Γλαύκο Κληρίδη, γιατί τον δίδαξε πως «σε κρίσιμες ώρες η αγάπη του ηγέτη προς την πατρίδα δεν υπηρετείται από την ρητορεία των μεγάλων λόγων, αλλά από την τόλμη και την αποφασιστικότητα να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος».
Αποχαιρετώντας τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα οι αγώνες του, «ώστε να μην αργήσει η μέρα που μνημονεύοντάς σε θα σου αναγγείλουμε πως φανήκαμε αντάξιοι των προσδοκιών σου».
Στεφάνια κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, τον πρεσβευτή της Ελλάδας, εκ μέρους του Προέδρου Κάρολου Παπούλια, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τη θυγατέρα του εκλιπόντος Καίτη Κληρίδη, τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον υπουργό Τουρισμού του Ισραήλ, εκ μέρους του πρωθυπουργού της χώρας, από τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων. Επίσης, απέστειλαν στεφάνια η καγκελάριος της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο τέως Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, και η οικογένεια Ντενκτάς.