Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι εξέφρασε σε συνέντευξή του στη «Deutsche Welle» την προσδοκία ότι οι δήμοι στο βόρειο Κόσοβο θα έχουν Σέρβους δημάρχους.
Ο Χοτζάι δήλωσε επίσης πως η βία θα αποφευχθεί στην επαναληπτική ψηφοφορία στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβισα και στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών σε ολόκληρο το Κόσοβο.
Όπως ανέφερε στην συνέντευξή του: «Φυσικά θα έχουμε Σέρβους δημάρχους στο βορρά, επειδή θα εκπροσωπούν τη βούληση της πλειοψηφίας. Αυτό είναι και το καλύτερο» .
Ο κ. Χοτζάι εκτίμησε ότι δεν είναι δυνατόν η βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα να έχει Αλβανό δήμαρχο.
«Ο υποψήφιος από το κόμμα μου, Αγκίμ Ντέβα διεκδικεί το αξίωμα, αλλά ακόμη και σε περίπτωση που εκλεγεί, δεν νομίζω ότι θα είναι σε θέση να διοικεί το δήμο» ανέφερε ο κ. Χοτζάι εκτιμώντας ότι ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αντανακλούν τη σύνθεση κάθε δήμου, εθνικά και δημογραφικά και αυτό θα συμβεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου είπε ότι εξεπλάγην από το «λανθασμένο τρόπο ερμηνείας» της υποψηφιότητας του Αγκίμ Ντέβα από τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πρώτο αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι «όποιος και να θέτει υποψηφιότητα, από τους πολίτες εξαρτάται αν θα τον στηρίξουν».
Ο κ. Χοτζάι χαιρέτισε τη συμμετοχή των Σέρβων στην εκλογική διαδικασία στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και πρόσθεσε ότι η προσέλευση στις κάλπες ήταν χαμηλή, περίπου 22-25%, αλλά επαρκής για την έναρξη οικοδόμησης δημοκρατικών θεσμών υπενθυμίζοντας ότι στο νότιο Κόσοβο το ποσοστό συμμετοχής των Σέρβων στις δημοτικές εκλογές έφθασε το 60-70%.
Σχολιάζοντας τα επεισόδια σε εκλογικά κέντρα στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα ανέφερε ότι ήταν μεμονωμένα περιστατικά και τόνισε «ότι δεν θα πρέπει να είμαστε αφελείς και να χαρακτηρίζουμε αυτό που συνέβη στο σχολείο που λειτουργούσε ως εκλογικό κέντρο πράξη χουλιγκανισμού».
«Νομίζω ότι ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο, οργανωμένο με στόχο να τρομοκρατηθούν οι παρατηρητές και να καταστραφεί το εκλογικό υλικό. Απ΄αυτό έχουμε πάρει ένα καλό μάθημα» είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου.
Αναφερόμενος στις επαναληπτικές εκλογές που διεξάγονται την προσεχή Κυριακή σε τρία εκλογικά κέντρα στο βόρειο Κόσοβο ανέφερε ότι η αστυνομία του Κοσόβου, η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) και η αποστολή της ΕΕ (Eulex) πρέπει να είναι πιο προσεκτικές για να αποφευχθούν οποιαδήποτε προσχεδιασμένα επεισόδια στο μέλλον.
«Υπάρχει πολιτική βούληση για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στο βορρά ώστε οι πολίτες να αποκτήσουν τοπικούς άρχοντες, θεσμούς, υπάρχει η βούληση και στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι και μεταξύ των τοπικών ηγετών στο βορρά» είπε ο κ. Χοτζάι.
Όσον αφορά τις αναφορές στα ΜΜΕ ότι στο Κόσοβο συνελήφθησαν άτομα που προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις και ανήκουν σε παρακλάδι της Αλ – Κάιντα, ο κ. Χοτζάι ανέφερε ότι αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στο Κόσοβο και ότι το Κόσοβο έχει «το πιο σταθερό πολιτικό κλίμα στα Βαλκάνια».
Σε ερώτηση αν βλέπει περαιτέρω εξέλιξη των γεγονότων όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου – Πρίστινας, είπε ότι τους τελευταίους 10 μήνες έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος.
Ο κ. Χοτζάι τόνισε ότι οι Σέρβοι ηγέτες, όπως και η πολιτική ελίτ στη Σερβία, έπρεπε να είναι πιο ειλικρινείς έναντι των πολιτών τους.
«Έπρεπε να τους πουν την αλήθεια, η οποία είναι ότι η Σερβία κινείται στη διαδικασία αποδοχής της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, της εδαφικής του ακεραιότητας και της ύπαρξης ως ανεξάρτητου κράτους» δήλωσε.
«Δεν λέω ότι η Σερβία αναγνωρίζει το Κόσοβο και ότι αρχίζουμε τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων δύο κρατών ως ανεξάρτητων εθνών, αλλά μακροπρόθεσμος στόχος μας δεν είναι μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο, πρέπει να έχουμε και διμερή διαδικασία συμφιλίωσης δύο κοινωνιών της αλβανικής και της σερβικής» τόνισε ο κ. Χοτζάι.