Οι πρωθυπουργοί της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, επαίνεσαν τις προσπάθειες της Ελλάδας να εμποδίσει την εισροή μεταναστών στην Ευρώπη μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα δυτικά σύνορά της.

Αυτές οι χώρες αρνήθηκαν μετά την κρίση του 2015 ένα ευρωπαϊκό σύστημα ποσόστωσης για την ανακατανομή προσφύγων που έφτασαν μαζικά στην Ελλάδα και την Ιταλία.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό δράση, έχει σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και εκτιμούμε τις προσπάθειές της για την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις στους δημοσιογράφους.

«Η κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ είναι πραγματικά σοβαρή και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για να αποτρέψουμε την επιστροφή στην κατάσταση του 2015», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι τέσσερις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (V4), μέλη της ΕΕ, είναι «έτοιμες να στείλουν βοήθεια» στην Ελλάδα.

Ο Ούγγρος συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα. «Θα δώσουμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε για την Ελλάδα για να το σταματήσει…», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. «Πρέπει να κάνουμε κάτι (για αυτούς)».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ήδη 130.000 μετανάστες στα Βαλκάνια από πρωτύτερες ροές μεταναστών.«Δεν θα είναι αρκετό να υπερασπιστούμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα», τόνισε.

«Αυτό το πλήθος πρέπει να το σταματήσουμε όσο το δυνατόν νοτιότερα, και αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε βέβαια, όπως και το 2015, ως έσχατη λύση, οι Ούγγροι θα είναι εκεί για να τους σταματήσουν στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο απερχόμενος Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει «αστυνομία και εξοπλισμό» στην Ουγγαρία, αν χρειαστεί.

Ο Όρμπαν διεξάγει για χρόνια εκστρατεία για τον σχηματισμό ισχυρότερης άμυνας της ΕΕ και την αντιμετώπιση μεταναστών στην Αφρική και την Ασία, πριν καν φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τις πολιτικές που υιοθέτησε πριν χρόνια η Ουγγαρία. Το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, η ουγγρική κυβέρνηση έστησε ένα συρμάτινο φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας, με αισθητήρες, προβολείς και συχνές περιπολίες συνοριοφυλάκωνν για να ανασχέσει το κύμα των προσφύγων

Η ανέγερση του φράκτη επικρίθηκε έκτοτε, όπως και η πολιτική του Όρμπαν να επιστρέφει ουσιαστικά όλους τους μετανάστες στα σύνορα, στερώντας τους αρκετές φορές την τροφή στα σύνορα.

Λουξεμβούργο: Nα βοηθήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο τους Έλληνες

Το Λουξεμβούργο τάσσεται υπέρ της αποσυμφόρησης των ελληνικών προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά του Αιγαίου και θα δεχτεί δέκα ανήλικους. «Νομίζω πως πρέπει κάποιος να κάνει την αρχή», είπε ο υπουργός για τη Μετανάστευση και το Άσυλο του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν σήμερα πριν από την συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Κάθε χώρα μέλος της ΕΕ θα πρέπει να δεχτεί δέκα ασυνόδευτους ανήλικους ανά μισό εκατομμύριο κατοίκων. Τότε θα εξαφανιζόταν πολύ δυστυχία από αυτόν τον κόσμο. Αυτό το θέμα συζητιέται από τα Χριστούγεννα.

Δεν μπορεί κανείς να γκρινιάζει μόνο, αλλά πρέπει και να βοηθήσει τους Έλληνες με συγκεκριμένο τρόπο. Η χώρα μου θέλει να δώσει το καλό παράδειγμα. Το Λουξεμβούργο δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα», τόνισε.

Στήριξη σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τη στήριξή του στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Κύπρο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ συμμετείχε στη συζήτηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η μεταναστευτική κατάσταση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ και η κρίση στη Συρία.

«Ο Σαρλ Μισέλ αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία φιλοξενώντας εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ τόνισε πως η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας παραμένει η βάση της μεταναστευτικής συνεργασίας Βρυξελλών και Άγκυρας». Όπως υπογραμμίζεται, η Κοινή Δήλωση συμφωνήθηκε με καλή πίστη και χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες και από τις δύο πλευρές.

Η ανακοίνωση προσθέτει πως «είναι αναγκαία η μείωση των υπαρχουσών μεταναστευτικών εντάσεων στα σύνορα της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ενισχύσει τη στήριξή της στους Σύρους που βρίσκονται στην Τουρκία και στις κοινότητες που τους φιλοξενούν».

Η ανακοίνωση του ΕΣ τελειώνει λέγοντας πως «μια βιώσιμη εκεχειρία και μια μακρόπνοη πολιτική λύση για τη συριακή κρίση χρειάζεται κατεπειγόντως. Όλοι οι παράγοντες πρέπει να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας είναι απαραίτητη και η Ευρώπη έχει τη βούληση να παράσχει επιπλέον βοήθεια για τους εκτοπισμένους στην επαρχία Ιντλίμπ».