Μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα βρίσκεται ο 50χρονος Curtis «Cocky» Warren, κάποτε νούμερο 1 καταζητούμενος της Interpol και θεωρούμενος αρχηγός εγκληματικής συμμορίας με κέρδη εκατομμυρίων από το εμπόριο ναρκωτικών, ο οποίος είχε μάλιστα συμπεριληφθεί στη λίστα των Sunday Times με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία.

Κάποτε κόμπαζε πως ακόμα και αν ξόδευε 50 χιλιάδες την ημέρα, δεν θα ξέμενε από λεφτά. Πιστεύεται άλλωστε πως το δίκτυο ναρκο-εμπορίου, που διηύθυνε, ήταν τόσο κραταιό που οι «υπαρχηγοί» του ταξίδευαν τακτικά από το Λίβερπουλ στο Λονδίνο με ταξιδιωτικούς σάκους γεμάτους λεφτά, τα οποία ξέπλεναν. Τα κέρδη του εκτιμώνται σε εκατομμύρια… την εβδομάδα!

Οι αρχές ζητούν από τον φυλακισμένο Warren να επιστρέψει στο βρετανικό κράτος 198 εκατομμύρια λίρες, ως έσοδα από παράνομες δραστηριότητες. Εάν το κάνει, μπορεί να αποφυλακιστεί. Αν όχι, θα περάσει άλλη μία δεκαετία στη φυλακή. Αλλά αν τα δώσει θα πρέπει να εξηγήσει και πού τα βρήκε, και ό,τι πει είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί εναντίον του σε κάποια από τις πολλές «ανοιχτές» υποθέσεις σε βάρος του, οπότε η κατάσταση περιπλέκεται…

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο δικαστήριο, ο Warren διηύθυνε την επιχείρηση- κολοσσό που είχε φτιάξει ακόμα και μέσα από το κελί της φυλακής. Σύμφωνα με τη Daily Mail έκανε και έστειλε 35.000 κλήσεις και γραπτά μηνύματα από τα επτά (!) κινητά του για να διασφαλίσει τη δουλειά του. Έφερνε κοκαΐνη από τη Νότιο Αφρική, ηρωίνη από την Τουρκία και το Ιράν και κάνναβη από το Μαρόκο και στόχευε σε αγορές από τη γενέτειρά του, το Λίβερπουλ, μέχρι τη Βραζιλία, τη Μόσχα, την Αυστραλία, τη Σουαζιλάνδη. Οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεσή του λένε πως κάποτε έβγαλε 12 εκατομμύρια λίρες μέσα σε τρεις μήνες.

Μιλώντας μέσα από τη φυλακή στην εφημερίδα Guardian ο Warren επέμεινε, τον περασμένο μήνα, πως είναι παρεξηγημένος και… κατά των ναρκωτικών. «Δεν έχω καπνίσει ούτε ένα τσιγάρο στη ζωή μου, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ούτε αλκοόλ ούτε τίποτα», είπε μεταξύ άλλων.

Για τα λεφτά που του ζητούν να επιστρέψει ήταν τότε κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχουν λεφτά, είναι μόνο ένα παιχνίδι για να με στείλουν στη φυλακή».