Τις συνήθως ανοικτές για τους τουρίστες αρχαίες κατακόμβες έκλεισε το Βοτανικό, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού στην Ιταλία.
Ο Πασκουάλε Ιακομπόνε, ένας εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, είπε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να προστατευθούν όχι μόνο οι επισκέπτες, αλλά και οι ξεναγοί που εργάζονται σε περιορισμένους, υπόγειους χώρους.
Ο Ιακομπόνε, που είναι γραμματέας της Επιτροπής Ιερής Αρχαιολογίας του Βατικανού, εξήγησε στο πρακτορείο Reuters ότι η συγκέντρωση επισκεπτών σε μικρούς, στενούς και υγρούς χώρους, όπως είναι οι κατακόμβες, παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση του ιού.
Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, με 650 κρούσματα και 17 νεκρούς, κυρίως στη βόρεια Λομβαρδία και το Βένετο.
Οι κατακόμβες, οι υπόγειοι χώροι ταφής των χριστιανών, χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Οι γνωστότερες βρίσκονται στη Ρώμη και αποτελούνται από πολλά χιλιόμετρα υπόγειων στοών, σκαμμένων στον μαλακό βράχο. Ανήκουν στο Βατικανό, που τις διαχειρίζεται μαζί με πολλές άλλες χριστιανικές κατακόμβες σε όλη την Ιταλία, όπως στη Σικελία, την Τοσκάνη και τη Σαρδηνία. Περίπου δώδεκα από αυτές είναι ανοιχτές για το κοινό.
«Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να τις ανοίξουμε και πάλι το συντομότερο δυνατόν, όμως πραγματικά δεν είχαμε άλλη επιλογή», επισήμανε καταληκτικά ο Ιακομπόνε.
Κουρτς: Υπολογίζουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων
Μετά τη σημερινή (27/02) επιβεβαίωση του πέμπτου κρούσματος του κορονοϊού στη χώρα του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, υπολογίζει με «περαιτέρω αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων», όπως δήλωσε απόψε, μετά την προηγηθείσα στην Καγκελαρία κοινή σύσκεψη με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων και ειδικούς των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα αυξηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι δυνατότητες στα ομόσπονδα κρατίδια, δυνατές θα είναι ημερησίως 1.000 εξετάσεις, καθώς -όπως είπε- θα αυξηθούν τόσο οι ύποπτες περιπτώσεις όσο και οι απαραίτητες εξετάσεις.
«Η Αυστρία προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να ενεργήσει κατά το δυνατό με μεγαλύτερη συνέπεια για τον περιορισμό της διάδοσης», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι «πολύ σημαντική η συμμετοχή του πληθυσμού» και πως ο καθένας μπορεί να συμβάλει, για παράδειγμα «λαμβάνοντας σοβαρά ταξιδιωτικές οδηγίες».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Ρούντολφ Ανσόμπερ, ανέφερε ότι θα υπάρχουν σε όλη την επικράτεια ενιαίες πρακτικές στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, ανακοινώνοντας ότι με σχετική διάταξη αυτές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, και θα αφορούν παιδικούς σταθμούς, σχολεία, επιχειρήσεις, χρησιμοποίηση συγκοινωνιακών μέσων και συμπεριφορά στον ιδιωτικό χώρο.
Όπως τόνισε ο ίδιος, θα υπάρχουν σαφείς κανόνες ως προς την αντιμετώπιση επιβεβαιωμένων μολύνσεων και ύποπτων περιπτώσεων, οι οποίοι θα είναι δεσμευτικοί, ενώ έως τώρα υπήρχαν μόνον συστάσεις.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ως παράδειγμα την στάση που θα πρέπει να κρατηθεί σε ύποπτη περίπτωση σε σχολείο (όπως συνέβη χθες σε σχολείο στη Βιέννη), και κατά την οποία θα γίνεται πλέον η εξέταση επί τόπου και όλα τα πρόσωπα θα πρέπει να παραμένουν στο κτίριο μέχρι να υπάρξουν τα αποτελέσματα, και εάν πραγματικά πρόκειται για κρούσμα, θα αποφασίζονται οι περαιτέρω ενέργειες..
Νωρίτερα, ο Ρούντολφ Ανσόμπερ είχε δηλώσει ότι ήταν μόνον θέμα χρόνου για να υπάρξουν τα πρώτα κρούσματα στην Αυστρία, καθώς η χώρα -όπως παρατήρησε- δεν μπορεί να παραμένει μία εξαίρεση ούτε και μπορεί κανείς να θέσει τη χώρα κάτω από ένα γυάλινο κάλυμμα.
Μιλώντας στην Αυστριακή Βουλή, όπου από πλευράς της κυβέρνησης υπήρξε σήμερα ευρεία ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται, ο υπουργός Υγείας είχε αποσαφηνίσει ότι «ο Covid-19 δεν είναι θανατική καταδίκη».
Τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος υπεραμύνθηκε των εκτεταμένων μέτρων ασφαλείας που πήρε η κυβέρνηση τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, επισήμαναν ότι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για περιορισμό του ιού.