Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συντονίσουν τη δράση για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού Covid-19 ώστε να αποφευχθούν αποκλίνουσες προσεγγίσεις, δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιταλό υπουργό Υγείας στην Ρώμη, η επίτροπος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να παραδοθούν στον πανικό και ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα εκδώσουν πληροφορίες για τους ταξιδιώτες σχετικά με τον ιό.
«Όλα τα κράτη μέλη χρειάζεται να μας ενημερώσουν για τα σχέδια ετοιμότητας» που διαθέτουν. «Αποκλίνουσες προσεγγίσεις στην ΕΕ πρέπει να αποφευχθούν», είπε προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συντονίσει τα σχέδια δράσης.
Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων Αντρέα Άμον δήλωσε ότι πρέπει να γίνει προετοιμασία για σενάρια διάδοσης του ιού Covid-19 σε εκτεταμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γερμανία δεν απαγορεύει στους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Ιταλία
Η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει την ανάγκη να συμβουλεύσει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Ιταλία, που έχει αποτελέσει το νέο μέτωπο της επιδημίας του κορονοϊού που ξεκίνησε από την Κίνα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Απέχουμε από αυτό το σενάριο», δήλωσε εκπρόσωπος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ερωτηθείς εάν χρειάζεται ταξιδιωτική οδηγία.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ξέσπασμα του ιού στην Ιταλία οδηγεί την Ευρώπη μπροστά σε μια νέα κατάσταση και ότι η Γερμανία συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της για να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας.
Οι πολίτες της Κίνας ανησυχούν και στρέφονται μαζικά στην αναζήτηση ιατρικών συμβουλών στο διαδίκτυο
Τρομοκρατούνται με το πρώτο φτέρνισμα ή με τον πρώτο βήχα και στρέφονται στο διαδίκτυο ζητώντας συμβουλές για την πιθανότητα να έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Οι Κινέζοι συμβάλλουν έτσι στην ενίσχυση μιας βιομηχανίας, η οποία πασχίζει να κερδίσει τους καταναλωτές.
Εξαιτίας της επιδημίας εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι βρίσκονται σε καραντίνα, περιορισμένοι στα σπίτια τους ακολουθώντας τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι αρχές ή οι εταιρίες όπου εργάζονται.
Ακόμη και αν δεν βρίσκονται σε καραντίνα, πολλοί ανησυχούν τόσο πολύ να βγουν για αρκετή ώρα έξω ή να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο για άλλες παθήσεις καθώς φοβούνται ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον κορονοϊό.
Η αύξηση στις αναζητήσεις των κινέζων πολιτών προκλήθηκε εν μέρει και από την ύπαρξη πλατφορμών υγειονομικής φροντίδας που, εν μέσω της επιδημίας, προσφέρουν δωρεάν κάποιες από τις υπηρεσίες τους.
Η JD Health, μια θυγατρική της εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com Inc, σημείωσε εννιαπλάσια αύξηση στον καθημερινό όγκο των διαδικτυακών αιτημάτων για συμβουλές που συνδέονται με παθήσεις του αναπνευστικού, ενώ τα αιτήματα που αφορούν την ψυχική υγεία αυξήθηκαν κατά πέντε με επτά φορές, σύμφωνα με τον Σιάο Ζιανμπό, τον γενικό διευθυντή του διαδικτυακού τμήματος υγείας της εταιρίας.
«Τα περισσότερα αιτήματα που δέχτηκα από το τέλος Ιανουαρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου αφορούσαν τον κορονοϊό», δήλωσε ο Λιού Γιαφένγκ, ένα γιατρός που εργάζεται στην JD Health. «Οι άνθρωποι ανησυχούν τόσο πολύ ακόμη και με ένα μόνο φτέρνισμα».
Τόσο έντονη είναι η ανησυχία των κινέζων πολιτών ώστε η φράση αναζήτησης «διαρκώς σκέφτομαι ότι έχω μολυνθεί από τον ιό» να έχει γίνει η συνηθέστερη με περισσότερα από 570 εκατομμύρια views στο Weibo, το αντίστοιχο Twitter της Κίνας.
Ο Λιού εξήγησε ότι εργαζόταν περίπου 12 ώρες καθημερινά, από το τέλος Ιανουαρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά, σε μια ένδειξη ότι ο πανικός για την επιδημία έχει αρχίσει να υποχωρεί, πλέον εργάζεται οκτώ ώρες την ημέρα.
Η Baidu ανέφερε ότι η διαδικτυακή της πλατφόρμα παροχής ιατρικών συμβουλών, η Wenyisheng (που μεταφράζεται ως «Ρώτα τον Γιατρό»), διαχειρίζεται καθημερινά περίπου 850.000 δωρεάν αιτήματα.
Από αυτά τα 400.000 σχετίζονται με προβλήματα του αναπνευστικού, περίπου 50 φορές περισσότερα σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.
Από την πλευρά της η εταιρία Alibaba Health Information Technology, ανακοίνωσε ότι την 29η Ιανουαρίου ξεπέρασε τις 100.000 συμβουλές την ημέρα και ότι κάποιοι από τους πνευμονολόγους της παρέχουν περισσότερες από 200 συμβουλές καθημερινώς.
Ωστόσο, η εταιρία δεν έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία για την περίοδο προ επιδημίας.
Οι διαδικτυακές εταιρίες παροχής ιατρικών συμβουλών θεωρούνται εδώ και καιρό ένας πολλά υποσχόμενος τομέας στην Κίνα, μια χώρα όπου υπάρχει έλλειψη γιατρών και οι ασθενείς συχνά χρειάζεται να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να επισκεφθούν έναν γιατρό.
Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει άνοδο και στις μετοχές των εταιριών αυτών με την μετοχή της Alibaba Health να έχει σημειώσει άνοδο κατά 58% το τελευταίο οικονομικό έτος και της Ping A Good Doctor κατά 33%.