Οι αρχηγοί των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών MI5 και MI6, καθώς και της GCHQ, του βρετανικού αντίστοιχου της αμερικανικής NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας), θα καταθέσουν μαζί σήμερα το απόγευμα, για πρώτη φορά δημοσίως, ενώπιον βρετανών βουλευτών μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ο Ίαν Λόμπαν, επικεφαλής της GCHQ, ο Άντριου Πάρκερ, γενικός διευθυντής της MI5, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, και ο Τζον Σόγιερς, επικεφαλής της MI6, της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, αναμένεται να δεχθούν ερωτήσεις από την επιτροπή πληροφοριών και ασφάλειας (ISC) του βρετανικού κοινοβουλίου σχετικά με την έκταση των μαζικών παρακολουθήσεων, που αποκαλύφθηκαν από τον πρώην αναλυτή της NSA.
Για πρώτη φορά, η ακρόαση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, αλλά με καθυστέρηση δύο λεπτών ώστε να κόβονται αποκαλύψεις που δεν πρέπει να γίνουν γνωστές. Μέχρι τώρα οι αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών κατέθεταν κεκλεισμένων των θυρών.
Με την ακρόαση αυτή, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει μιάμιση ώρα, επιδιώκεται να «δοθεί μια εικόνα του κόσμου των πληροφοριών και της δουλειάς που γίνεται από τις υπηρεσίες πληροφοριών στο όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική επιτροπή διευκρινίζοντας πως δεν θα θιγεί κανένα επιχειρησιακό ζήτημα.
«Δεν θα τους θέσουμε ερωτήσεις στις οποίες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν χωρίς να αποκαλύψουν μυστικές πληροφορίες», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών και ασφάλειας και πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ.
Εδώ και πολλούς μήνες, πολλαπλασιάζονται οι αποκαλύψεις που προέρχονται από τη δημοσιοποίηση των απόρρητων ντοκουμέντων που διαρρέει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Αυτή την εβδομάδα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Indepedent αναφερόταν πως έγγραφα που διαβιβάσtηκαν από τον Σνόουντεν και αεροφωτογραφίες δείχνουν πως η Βρετανία έχει ένα σύστημα μυστικών υποκλοπών εγκατεστημένο στη στέγη της βρετανικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Οι ΗΠΑ κατηγορούνται επίσης, στην περίπτωσή τους ότι κατασκόπευαν το κινητό τηλέφωνο της Άγγελας Μέρκελ.
Σήμερα το πρωί, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Radio 4 του BBC, ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο αμερικανός πρώην δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian που είχε πρόσβαση στα ντοκουμέντα του Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσίευσε μια σειρά άρθρων για το θέμα, υπογράμμισε πως με τα άρθρα αυτά δεν έβλαψε την εθνική ασφάλεια.
«Θυμηθείτε πως δεν δημοσιεύσαμε παρά ένα απειροελάχιστο μέρος των χιλιάδων ντοκουμέντων που είχαμε από την πηγή μας. Ούτε ένα όνομα δεν αποκαλύφθηκε, ούτε μια επιχειρησιακή λεπτομέρεια (…) Αυτό που αποκαλύφθηκε, είναι πληροφορίες που οδήγησαν σε μια νομοθετική μεταρρύθμιση και σε παγκόσμια συζήτηση για την ασφάλεια της ιδιωτικότητας στο Ίντερνετ», εξήγησε.
«Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, γνωρίζουμε λιγότερα για τα πρόσωπα που προσπαθούν να μας κάνουν κακό και ως εκ τούτου είμαστε λιγότερο ασφαλείς», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρώην διευθυντής της GCHQ Ντέιβιντ Όρμαντ, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερωτήσεις του Radio 4.