Τριήμερο δημόσιο πένθος κήρυξε η Αιγυπτιακή προεδρία για το θάνατο του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη «μεγάλη θλίψη» της.
Ο πρώην πρόεδρος, που ανετράπη κατά την Αιγυπτιακή Επανάσταση το 2011, έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία, πέθανε σήμερα σε ηλικία 91 ετών.
Η αιγυπτιακή προεδρία τόνισε σε δήλωσή της ότι θρηνεί τον Μουμπάρακ για «ό,τι προσέφερε στη χώρα ως ένας από τους ηγέτες και τους ήρωες του ένδοξου πολέμου του 1973» με το Ισραήλ. Αναφέρθηκε μάλιστα στο ρόλο του ως «επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που αποκατέστησε την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια των Αράβων στην περιοχή», όπως τονίζει και η «Αλ Αχράμ», ενώ εξέφρασε επίσης συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Αλλά και ο αιγυπτιακός στρατός πενθεί τον πρώην ηγέτη ως «έναν από τους υιούς του και έναν από τους ηγέτες του ένδοξου πολέμου», δίνοντας επίσης τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Σύμφωνα με πηγές, ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα ταφεί αύριο με στρατιωτική κηδεία, καθώς διοίκησε τις αεροπορικές δυνάμεις της χώρας από το 1972 έως το 1975.
Ο επί πολλά έτη δικηγόρος του κ. Φαρίντ Ελ Ντιπ δήλωσε ότι ο Μουμπάρακ έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα σε στρατιωτική κηδεία σύμφωνα με νόμο του 1975 που τίμησε τους διοικητές του πολέμου του 1973 με το Ισραήλ, γνωστό και ως πόλεμο του Οκτωβρίου.
Ο Χόσνι Μπουμπάρακ αποφοίτησε από την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας το 1949 και διορίστηκε Αρχηγός της το 1967.
Ανέλαβε την προεδρία της Αιγύπτου μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ το 1981, και παρέμεινε πρόεδρος της χώρας μέχρι το 2011, όταν ανετράπη από την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011.
Η προεδρία και ο στρατός θρηνούν τον θάνατο του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ
Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου θρηνούν τον θάνατο του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ενός «από τους γιους τους και πολεμικού ηγέτη», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του στρατού.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος, τον οποίο χαρακτηρίζει «ήρωα του πολέμου του Οκτωβρίου 1973» [εναντίον του Ισραήλ] στη διάρκεια του οποίου ήταν επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ο Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης και εξέχουσα μορφή της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, υπέβαλε επίσης τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Ο Αϊμάν Νουρ, ένας αντιπολιτευόμενος αυτοεξόριστος στην Τουρκία και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012 ανέφερε σε ένα συλλυπητήριο tweet ότι «προσωπικά συγχωρεί» τον πρώην πρόεδρο Μουμπάρακ.
Το Ισραήλ είναι από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν στον θάνατο του Μουμπάρακ: ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέτισε φόρο τιμής σε έναν «προσωπικό φίλο, έναν ηγέτη ο οποίος οδήγησε τον λαό του στην ειρήνη και την ασφάλεια, στην ειρήνη με το Ισραήλ».
«Εκ μέρους των πολιτών του Ισραήλ και της ισραηλινής κυβέρνησης, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά λύπη μου για τον θάνατο του προέδρου Χόνσι Μουμπάρακ. Ο πρόεδρος Μουμπάρακ, προσωπικός μου φίλος, ήταν ένας ηγέτης ο οποίο οδήγησε τον λαό του στην ειρήνη και την ασφάλεια, στην ειρήνη με το Ισραήλ», είπε ο Νετανιάσχου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε τη δέσμευση του Χόσνι Μουμπάρακ στην παλαιστινιακή υπόθεση.
Ο Μαχμούντ Αμπάς πληροφορήθηκε «με μεγάλη λύπη» τον θάνατο του Μουμπάρακ και χαιρέτισε τη δέσμευσή του υπέρ της «ελευθερίας» και της «ανεξαρτησίας» του παλαιστινιακού λαού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Η Αίγυπτος είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή πρώτης γραμμής στη διάρκεια περιόδων μεγάλης έντασης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.