Ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την έκδοσή του, εμφανίστηκε σήμερα, Δευτέρα, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ. Σημειώνεται πως η Ουάσινγκτον θέλει να δικάσει τον 48χρονο για πειρατεία κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (χάκινγκ) και για παραβίαση ενός νόμου περί κατασκοπείας.
Ήρωας για τους θαυμαστές του, οι οποίοι λένε ότι αποκάλυψε καταχρήσεις εξουσίας, ο Ασάνζ χαρακτηρίζεται από επικριτές ένας επικίνδυνος εχθρός του κράτους, ο οποίος υπονόμευσε την ασφάλεια της Δύσης. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η έκδοσή του έχει πολιτικά κίνητρα και την ζητούν αυτοί που ήρθαν σε δύσκολη θέση εξαιτίας των αποκαλύψεών του.
Σχεδόν μια δεκαετία αφότου ο ιστότοπος WikiLeaks εξόργισε την Ουάσινγκτον διαρρέοντας απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, ο Ασάνζ καταζητείται από τις ΗΠΑ για 18 ποινικές κατηγορίες για συνωμοσία και πειρατεία σε κυβερνητικούς υπολογιστές και για παραβίαση ενός νόμου περί κατασκοπείας και, αν καταδικασθεί, μπορεί να περάσει δεκαετίες στη φυλακή.
Τώρα, περίπου 10 μήνες αφότου σύρθηκε διά της βίας από την αστυνομία έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου είχε καταφύγει επί επτά χρόνια, η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ θα ακούσει επιχειρήματα υπέρ και κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Φορώντας ένα γαλαζογκρί κοστούμι και καλοξυρισμένος, ο Ασάνζ επιβεβαίωσε στο δικαστήριο το όνομα και την ηλικία του. Η δικαστής Βαρέιτσερ είπε στο ακροατήριο πως όποιος διαταράξει τη συνεδρίαση θα αποβληθεί από την αίθουσα.
Η Τζένιφερ Ρόμπινσον, η συνήγορος του Ασάνζ, δήλωσε ότι η υπόθεση του πελάτη της μπορεί να οδηγήσει στην ποινικοποίηση δραστηριοτήτων που έχουν κρίσιμη σημασία για τους ερευνητές δημοσιογράφους και ότι η δουλειά του έριξε για πρώτη φορά φως στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ διεξάγουν τους πολέμους τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
«Μιλάμε για παράπλευρους φόνους, για στοιχεία περί εγκλημάτων πολέμου», δήλωσε η Ρόμπινσον. «Είναι μια αξιόλογη πηγή γι’ αυτούς από εμάς που επιδιώκουν να κάνουν τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν για καταχρήσεις».
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Ασάνζ, ο Τζέιμς Λιούις, υποστήριξε από την πλευρά του σήμερα στο δικαστήριο πως ο Ασάνζ καταζητείται για εγκλήματα που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που είχαν βοηθήσει τη Δύση και πως η δημοσιογραφία δεν αποτελεί δικαιολογία για τη διάπραξη εγκλημάτων.
Ο Λιούις υποστήριξε πως ο Ασάνζ συνωμότησε με την Τσέλσι Μάνινγκ για να προβεί σε πειρατεία των υπολογιστών του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και πως το υλικό που δημοσιοποίησε έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πηγών, καθώς αναφέρθηκαν ονόματα πληροφοριοδοτών, δημοσιογράφων, διαφωνούντων και άλλων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν οι οποίοι είχαν βοηθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Ο Λιούις δήλωσε ακόμη πως ο ισχυρισμός της υπεράσπισης ότι στον Ασάνζ μπορεί να επιβληθεί στις ΗΠΑ ποινή κάθειρξης 170 ετών είναι υπερβολικός.