Ο αρχισέφ του Μεγάρου των Ηλυσίων κρεμάει τις ποδιές του καθώς μετά από 40 χρόνια στην υπηρεσία των προέδρων της Γαλλίας, παραχωρεί τη θέση του σε νεότερο μάγειρα.
Ο Μπερνάρ Βοσιόν έχει μαγειρέψει για έξι γάλλους προέδρους και τους καλεσμένους τους, και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ιδιοτροπίες και προτιμήσεις τους στο θέμα του φαγητού.
Ο Βοσιόν πρωτοπήγε στο Μέγαρο των Ηλυσίων για τη στρατιωτική του θητεία, κι αφού είχε μαγειρέψει πριν σε πρεσβείες. «Θυμάμαι πως είχα την αντίληψη ότι μαγειρεύω για τους μεγάλους αυτού του κόσμου» λέει ο ίδιος. Διορίστηκε αρχιμάγειρας πριν από εννιά χρόνια, επί προεδρίας Σιράκ.
Μάλιστα, αν και χαρακτηρίζει καλοφαγάδες όλους τους προέδρους, ξεχωρίζει τον Ζακ Σιράκ ως αυτόν με τον πιο ευαίσθητο ουρανίσκο. Βέβαια, δεν αποκαλύπτει τα αγαπημένα φαγητά των προέδρων. «Αλλιώς ο πρόεδρος θα καταλήγει να τρώει το ίδιο φαγητό παντού, όπου κι αν πηγαίνει», εξηγεί. «Αυτό είχε συμβεί με τον Ζακ Σιράκ, εγώ του είχα ετοιμάσει μόλις δύο ή τρεις φορές μοσχαρίσιο κρέας, καθώς παντού στα ταξίδια του το κυρίως πιάτο ήταν μοσχαρίσιο κρέας».
Όσον αφορά τον Φρανσουά Ολάντ το μενού είναι εύκολο: του αρέσουν όλα. «Είναι καλοφαγάς», δηλώνει ο Βοσιόν. Στην ερώτηση αν ο πρόεδρος της Γαλλίας δείχνει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη διατροφή, ο σεφ αναφέρει ότι ποτέ δεν έλαβε κάποια ιδιαίτερη απαίτηση. Αλλά τα τελευταία 15 χρόνια, η κουζίνα είναι «πολύ πιο ελαφριά, με πολύ λιγότερα φαγητά με σάλτσα». Στον αντίποδα, ο Νικολά Σαρκοζί είχε καταργήσει το τυρί, καθώς δεν του άρεσε!
Το μενού για το τελευταίο γεύμα που ετοίμασε για τον Φρανσουά Ολάντ ήταν: φρέσκο καβούρι, φέτα φιλέτου με ποικιλία μανιταριών και για επιδόρπιο μιλφέιγ βατόμουρο.
Για τους ξένους ηγέτες, ο αρχιμάγειρας δέχεται τη βοήθεια των υπηρεσιών του πρωτοκόλλου που «ενημερώνουν για τις προτιμήσεις και τις αλλεργίες τους». Μάλιστα, ο Βοσιόν έχει δεχτεί τα εύσημα της Άγγελα Μέρκελ: «Είχε ζητήσει να με συναντήσει, στο τέλος ενός δείπνου, για να με συγχαρεί», δηλώνει.
Στην κουζίνα του υπογείου του Μεγάρου, ο Μπερνάρ Βοσιόν δείχνει με καμάρι κατσαρόλες και χάλκινες μαρμίτες. Ορισμένες χρονολογούνται από το Λουδοβίκο Φίλιππο (1830-1848). Το επιτελείο του, που αποτελείται από 20 μάγειρες, συνεχίζει να χρησιμοποιεί αυτά τα μαγειρικά σκεύη.
Ο Βοσιόν δηλώνει περήφανος που έχει δούλεψε στο μέγαρο των Μέγαρο των Ηλυσίων, παραδέχεται όμως και την ένταση πριν από κάθε γεύμα. «Στο εστιατόριο, ο πελάτης μπορεί να μην ξαναρθεί. Εδώ, αν γίνει ένα λάθος, ο σεφ είναι αυτός που μπορεί να παρακαλάει να φύγει. Μια φορά είχα φτιάξει τηγανητό φουά-γκρα, αυτό όμως είχε σαπίσει. Έπρεπε γρήγορα να αλλάξω μενού» θυμάται. «Η νύχτα πριν από κάθε επίσημο δείπνο σε αρχηγό κράτους, σημαίνει ξενύχτι», ομολογεί.
Το Βοσιόν διαδέχεται ο βοηθός του, Γκιγιόμ Γκομέζ. Είναι 35 χρονών αλλά έχει ήδη 17 χρόνια στην κουζίνα του προεδρικού μεγάρου. Θα εργαστεί στο δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοί του, και θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει οικονομία: ορισμένα υλικά πολυτελείας έχουν εξαφανιστεί από τα μενού, όπως ο αστακός και η τρούφα.
Αριστερά, ο νέος σεφ, Γκιγιόμ Γκομέζ και δίπλα του ο Μπερνάρ Βοσιόν.