Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ επέκρινε την επέμβαση της Τουρκίας στη σύρραξη στη Λιβύη και έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία.
«Τώρα, υπάρχουν μαχητές προερχόμενοι από τη Συρία που αποστέλλονται εκεί από την Τουρκία», δήλωσε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν βοηθά και απλά δημιουργεί μεγαλύτερη αστάθεια», συνέχισε. Αυτό αφορά και τις συνεχιζόμενες αποστολές όπλων.
Ο πρίγκιπας Φάισαλ είπε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πως θα μπορούσε να φανταστεί μια διεθνή ειρηνευτική αποστολή στη Λιβύη στο μέλλον. Δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιλογή «εάν η διαδικασία προχωρήσει στη σωστή κατεύθυνση» αλλά πρόσθεσε ότι ο χρόνος δεν είναι ακόμα ο κατάλληλος.
Σήμερα, περίπου 10 υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών θα συζητήσουν τη διαδικασία για τον τερματισμό της σύρραξης στη Λιβύη. Στόχος της συνεδρίασης, στην οποία θα συμπροεδρεύσουν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη Γασάν Σαλάμε, είναι να εξετάσει την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν σε σύνοδο στο Βερολίνο πριν από τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ των οποίων και τη συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων και τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά το 2011 και την ανατροπή του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι και έχει γίνει πεδίο μάχης δι’ αντιπροσώπων αντίπαλων δυνάμεων.
Η χώρα έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη και εδρεύει στην Τρίπολη και άλλη μια που υποστηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), επικεφαλής του οποίου είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ και εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ.
Τον Απρίλιο, ο Χάφταρ ξεκίνησε μια επιχείρηση για να καταλάβει την Τρίπολη από την GNA, κλιμακώνοντας δραματικά την κρίση στη χώρα.