Πακιστανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν σήμερα πως ενέκριναν μυστικά επιδρομές από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών εναντίον καταφυγίων ισλαμιστών στα βορειοδυτικά της χώρας, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ.
Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα έγραψε, επικαλούμενη διαβαθμισμένα έγγραφα, ότι τουλάχιστον 65 επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποιήθηκαν έπειτα από συνεννοήσεις μεταξύ του Πακιστάν και των ΗΠΑ—όπως για παράδειγμα μία επίθεση το 2010 μέσα στη ζώνη των φυλών στα βορειοδυτικά, «κατόπιν αιτήματος» του Ισλαμαμπάντ.
Η δημοσίευση αυτού του άρθρου —το συνυπογράφει ο Μπομπ Γούντγουορντ, ένας από τους δημοσιογράφους που απεκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, στη δεκαετία του 1970— συνέπεσε την ίδια ημέρα με τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ.
Ο τελευταίος μάλιστα ζήτησε να σταματήσουν οι σχετικές επιδρομές, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 2.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι εκατοντάδες πολίτες, στα εδάφη που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια από τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα κατά την τελευταία δεκαετία.
Οι επιθέσεις στις οποίες αναφέρεται η Ουάσιγκτον Ποστ φέρεται να έχουν πραγματοποιηθεί από τα τέλη του 2007 έως το 2011, περίοδο κατά την ηγεσία του Πακιστάν εναλλάχθηκαν ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ και το δημοκρατικά εκλεγμένο Κόμμα του Πακιστανικού Λαού (ΡΡΡ).
Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το γραφείο του Μουμπάρακ (ο οποίος βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ισλαμαμπάντ) επιβεβαίωσε πως οι κρατικές υπηρεσίες της εποχής που αυτός βρισκόταν στην εξουσία ήδη έχουν παραδεχθεί πως ενέκριναν «τουλάχιστον δέκα επιθέσεις» αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά ισλαμιστών και μάλιστα κάποιες από αυτές ήσαν «κοινές επιχειρήσεις» μεταξύ Πακιστάν και ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γάνι, επικεφαλής της κυβέρνησης του ΡΡΡ από τα μέσα του 2008 έως το 2012, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του Πακιστάν σε αυτές τις επιθέσεις, παρά τις αποκαλύψεις μέσω του ιστοτόπου WikiLeaks εγγράφων τα οποία αποδεικνύουν το αντίθετο.