Στους 151 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 7,2 βαθμών που έπληξε τις Φιλιππίνες, καθώς οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει να βρουν κανέναν επιζώντα στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δύο σοροί εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο που κατέρρευσε εν μέρει, στην επαρχία Μποχόλ, 640 χιλιόμετρα νοτίως της Μανίλας, όπου ήταν και το επίκεντρο της δόνησης, όπως ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Άλλοι 23 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από σωρούς τσιμέντου.
Στο Μποχόλ οι νεκροί φτάνουν τους 141. Άλλοι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις γειτονικές επαρχίες Σεμπού και Σικίτζορ ενώ σχεδόν 300 τραυματίστηκαν.
Από τον σεισμό υπέστησαν ζημιές πολλά κτίρια στο Μποχόλ και το Σεμπού, όπως νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εκκλησίες, εμπορικά κέντρα και αγορές. Αναφέρθηκαν επίσης προβλήματα σε δρόμους και σε γέφυρες των επαρχιών αυτών.
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο επισκέφθηκε το Μποχόλ και το Σεμπού και έδωσε εντολή στους τοπικούς αξιωματούχους να διασφαλίσουν ότι οι τιμές των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών θα παραμείνουν σταθερές καθώς η ζήτηση εφοδίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. “Θέλω επίσης να βεβαιώσω τους πάντες ότι η μεγάλη απειλή πέρασε και δεν θα υπάρξουν άλλοι σεισμοί μεγαλύτεροι των 7,2 βαθμών”, είπε, καθησυχάζοντας τους φόβους για ισχυρούς μετασεισμούς.
Ο σεισμός της Τρίτης ήταν ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στις Φιλιππίνες από τον Ιούλιο του 1990, όταν μια δόνηση μεγέθους 7,9 βαθμών στο νησί Λουζόν, στα βόρεια, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.600 άνθρωποι και άλλοι 1.000 να αγνοούνται μέχρι και σήμερα.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων, Ρενάτο Σολίντουμ, είπε ότι η ενέργεια που εκλύθηκε από τον σεισμό ισοδυναμεί με “περίπου 32 ατομικές βόμβες σαν αυτήν της Χιροσίμα”. Πρόσθεσε ότι έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 μετασεισμοί αλλά μόνο οι δέκα ήταν αρκετά ισχυροί για να γίνουν αισθητοί. Ο μεγαλύτερος από αυτός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές το 40% της επαρχίας Μποχόλ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ ορισμένες σε περιοχές έχει διακοπεί και η υδροδότηση.