Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι απέφυγε να δεσμευτεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου η Τουρκία να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, που προνοεί το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΡΙΚ, ο κ. Ρομπάι επιχείρησε να θέσει σε ίση μοίρα τη λύση του Κυπριακού με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, λέγοντας πως «είναι σαφές ότι σε μια συνολική συμφωνία όλοι θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έκαναν στο παρελθόν- και η Τουρκία έκανε κάποιες δεσμεύσεις και πρέπει να τις εκπληρώσει».
Ως γνωστόν το Πρωτόκολλο της Άγκυρας είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι διαφορά Τουρκίας- Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγκυρη κυπριακή πηγή είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι δημόσιες δηλώσεις, αλλά το πώς ενεργεί και τι λέει σε κατ’ ιδίαν επαφές ο κ. Ρομπάι. Η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενστερνίζεται τις θέσεις της Λευκωσίας και είναι ένας καλός σύμμαχός της.
Ο κ. Ρομπάι ανέφερε ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα ελπίδας για την Κύπρο, τονίζοντας ότι «η ΕΕ είναι σαφής για το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους».
Ο κ. Ρομπάι χαιρέτισε τη δέσμευση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για διαρκή λύση. «Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις και ελπίζω οι συνομιλίες να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν. Ενθαρρύνω έντονα τις δύο πλευρές να μη χάσουν την παρούσα ευκαιρία. Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμο με πολλούς τρόπους», είπε.
Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίτευξη λύσης και προσέθεσε ότι ο ίδιος παρακολουθεί πολύ στενά αυτή τη διαδικασία.
Σε ερώτηση αν η ΕΕ θα έχει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Ρομπάι είπε πως «κοινός μας στόχος είναι να δούμε την Κύπρο επανενωμένη. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες για επανένωση θα αρχίσουν το συντομότερο και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια θετική κίνηση».
Μια επανενωμένη Κύπρος, προσέθεσε, θα ενισχύσει τη θέση της εντός της ΕΕ και για τον σκοπό αυτόν η λύση θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Προσέθεσε ότι η Κομισιόν έχει ήδη διορίσει ως εκπρόσωπο του προέδρου της έναν πολύ ικανό διαπραγματευτή.
Ανέφερε επίσης ότι με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συζήτησαν την πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου, καθώς και την πιθανότητα περαιτέρω ανάμιξης της ΕΕ στη διαδικασία για λύση του Κυπριακού, όπως και τρόπους για να γίνει αυτό με πιο απτό τρόπο. Προσέθεσε δε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις επ’ αυτού του θέματος σε δύο βδομάδες, στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφέρθηκε στα ψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, προσπαθούν να βρουν λύσεις.
Περνάμε, είπε, δύσκολη περίοδο και θα πρέπει να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος. Στο μεσοδιάστημα, ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τη νεολαία, γι’ αυτό και αποφασίστηκε νέος προϋπολογισμός 200 εκατ. ευρώ για τη διετία 2014-2015. Ο κ. Ρομπάι αναφέρθηκε επίσης στο κονδύλι των 8 δισ. ευρώ που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.