Δικαστήριο της Μαλαισίας αποφάνθηκε πως οι μη Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη «Αλλάχ» για να αναφερθούν στο θεό, ανατρέποντας δικαστική απόφαση του 2009.

Το εφετείο της χώρας τόνισε πως το να επιτρέπεται σε μη Μουσουλμάνους να χρησιμοποιούν τη λέξη «Αλλάχ» μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στην κοινότητα».

Οι Χριστιανοί, όπως γράφει το BBC, τονίζουν πως χρησιμοποιούν τη λέξη εδώ και δεκαετίες και πως η απόφαση αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Η απόφαση του 2009 είχε πυροδοτήσει θρησκευτικές εντάσεις που κλιμακώθηκαν με επιθέσεις σε εκκλησίες και τζαμιά.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά την τοποθέτηση της κυβέρνησης που δεν επέτρεπε στην καθολική εφημερίδα «The Herald» να χρησιμοποιεί τη λέξη στην έκδοσή της γλώσσα της χώρας για να περιγράψει το θεό των Χριστιανών.

Η εφημερίδα προσέφυγε στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκε το Δεκέμβριο του 2009. Η κυβέρνηση έκανε έφεση κι έτσι οδηγήθηκε η υπόθεση στη νέα απόφαση.

«Η χρήση της λέξης Αλλάχ δεν είναι ζωτική για τη χριστιανική πίστη», τόνισε ο δικαστής Mohamed Apandi Ali. «Η χρήση της θα προκαλέσει σύγχυση στην κοινότητα».

Απογοήτευση και φόβο εξέφρασε ο συντάκτης της «Herald» αιδεσιμότατος Lawrence Andrew, προαναγγέλλοντας πως θα καταθέσει κι εκείνος έφεση.

«Αποτελεί οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη νομοθεσίας στην κατεύθυνση θεμελιωδών ελευθεριών των θρησκευτικών μειονοτήτων», δήλωσε.

Οι υποστηρικτές της εφημερίδας υποστηρίζουν πως τα ιερά βιβλία στα Μαλαισιανά χρησιμοποιούσαν τη λέξη Αλλάχ για να αναφερθούν στον χριστιανικό Θεό πριν η Μαλαισία γίνει ομόσπονδο κράτος το 1963.

«Η λέξη ‘Αλλάχ’ είναι όρος που χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή και στην Ινδονησία χρησιμοποιείται και από τους Χριστιανούς και από τους Μουσουλμάνους. Δεν μπορείς να λες πως ξαφνικά δεν είναι ζωτική. Τα Μαλαισιανά είναι μια γλώσσα που έχει πολλά ξένα δάνεια, η λέξη ‘Αλλάχ’ είναι μία από αυτές της λέξεις».

Ωστόσο ορισμένες μουσουλμανικές οργανώσεις υποστήριξαν πως η χριστιανική χρήση της λέξης μπορεί να γίνεται για να ενθαρρυνθούν Μουσουλμάνοι να γίνουν Χριστιανοί.

«Η λέξη ‘Αλλάχ’ δεν είναι λέξη των Μαλαισιανών. Αν οι μη Μουσουλμάνοι λένε πως θέλουν να χρησιμοποιούν μια λέξη των Μαλαισιανών, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο Tuhan αντί για Αλλάχ», δήλωσε στο BBC ο δικηγόρος Zainul Rijal Abu Bakar που εκπροσωπεί την κυβέρνηση.

Οι Μουσουλμάνοι αποτελούν περίπου τα 2/3 του πληθυσμού στη Μαλαισία, υπάρχουν όμως μεγάλες κοινότητες Ινδουιστών και χριστιανών, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.