Το λιμάνι της Λεμεσού θα είναι το μοναδικό το οποίο θα επισκεφθεί το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ», στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς θα ολοκληρώνεται η αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου φθάνει στα τέλη Ιανουαρίου.

«Αυτό δείχνει την πολύ ισχυρή σχέση μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η πρέσβειρα του Παρισιού στη Μεγαλόνησο, Ιζαμπέλ Ντιμόν. Παράλληλα, εξέφρασε την ισχυρή αντίθεση της χώρας της στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και χαρακτήρισε «ψευδοσυμφωνία» το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Άγκυρας και Τρίπολης, καλώντας τη γειτονική χώρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Η κ. Ντιμόν υπογράμμισε πως οι λύσεις στα θέματα που έχουν προκύψει, λόγω της στάσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να είναι πολιτικές, ενώ αναφερόμενη στα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Άγκυρας επισήμανε: «Υποστηρίζουμε την Κύπρο σε αυτό, γιατί θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουμε την Τουρκία να κάνει πίσω -και αυτός είναι ο στόχος μας

«Στόχος μας δεν είναι να βάζουμε ολοένα και περισσότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γαλλίδα πρέσβειρα σημείωσε πως η αποστολή του «Σαρλ Ντε Γκολ» στην περιοχή έχει να κάνει με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και το Ιράκ, «συμβαδίζει με τη μόνιμη παρουσία της γαλλικής ναυτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και δείχνει τη βούληση της Γαλλίας να δρα ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή».

Συμπλήρωσε επίσης, πως ενώ το αεροπλανοφόρο θα ασχολείται με αυτή την επιχείρηση, το προσωπικό του θα διεξάγει παράλληλα ασκήσεις με τις κυπριακές αεροναυτικές δυνάμεις.

«Αυτό που πράττει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο»

Ερωτηθείσα για τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο Τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, η κ. Ντιμόν ανέφερε πως «η γαλλική θέση είναι ξεκάθαρη υπέρ του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που πράττει η Τουρκία εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο».

Επιπλέον, ανέφερε πως η Γαλλία συμφωνεί πλήρως με τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, ότι η λύση του θέματος αυτού μπορεί να είναι μόνο πολιτική. «Έχουμε εκφράσει τη βαθιά μας ανησυχία με το τι συμβαίνει και για τις ενέργειες της Τουρκίας. Η Γαλλία επαναβεβαιώνει συνεχώς τη δέσμευσή της στην κυριαρχία της Κύπρου, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ της», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το χαρακτήρισε ως «ψευδοσυμφωνία», προσθέτοντας πως «την καταδικάζουμε, καθώς δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό που έχει σημασία είναι να φθάσουμε σε μια συμφωνία επί της κρίσης στη Λιβύη, και αυτό είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε με τους εταίρους μας από την Ε.Ε. και άλλους. Η Γαλλία έχει σημαντική συμμετοχή σε αυτό», υπογράμμισε.

«Αυτό που επιδιώκουμε και υποστηρίζουμε είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και πάντα καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.

«Ασκήσεις με τις αεροναυτικές δυνάμεις της Κύπρου»

Ερωτηθείσα για την αποστολή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων σημείωσε πως η αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου έχει τέσσερις στόχους. Ο πρώτος, είπε, είναι η ασφάλεια και ο έλεγχος στην περιοχή της Μεσογείου, ο δεύτερος είναι η μείωση της αστάθειας στην περιοχή, ο τρίτος ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών, και τελευταίος -αλλά όχι έσχατος- η διασφάλιση της ελευθερίας δράσης και ναυσιπλοΐας στην Ευρωμεσογειακή περιοχή.

Η πρέσβειρα σημείωσε πως η αποστολή γίνεται στο πλαίσιο της επιχείρησης «Chammal», που αποτελεί το γαλλικό σκέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά του Daesh στη Συρία και στο Ιράκ που ξεκίνησε το 2014. Το αεροπλανοφόρο θα παραμείνει στην περιοχή για μερικές εβδομάδες και συνοδεύεται από πλοία από την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, ανέφερε.

«Στο τέλος Φεβρουαρίου το “Σαρλ Ντε Γκολ” θα επισκεφθεί το λιμάνι Λεμεσού και αυτή θα είναι η μόνη επίσκεψή του σε λιμάνι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή και θεωρώ ότι αυτό μπορεί να εκληφθεί ως μια συμβολική ένδειξη της άριστης σχέσης που έχουμε μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου. Επιπρόσθετα, παράλληλα με την επιχείρηση “Chammal”, το προσωπικό του αεροπλανοφόρου θα διεξάγει ασκήσεις με τις αεροναυτικές δυνάμεις της Κύπρου», σημείωσε.