Τα λεφτά είναι αναγκαστικά ένα ευαίσθητο ζήτημα και κάθε συζήτηση που τα αφορά πρέπει να γίνεται με λεπτότητα και τακτ.
Γι’ αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν να είμαστε πάντα σαφείς και ειλικρινείς, καθώς είναι ένα αναγκαίο κακό που μπορεί να μας ξεβολέψει.
Κάτι που είναι προφανώς ευρύτερα αληθές όταν ζητάμε από φίλους και οικείους να μας δανείσουν.
«Είτε μιλάμε για ένα απροσδόκητο έξοδο, απώλεια δουλειάς ή κάποια τραγωδία, ο δανεισμός χρημάτων από έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή συνάδελφο οφείλει να είναι το τελευταίο μέσο για να παραμείνεις πάνω από το νερό», επισημαίνει ο Jeremy Straub, γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρίας Coastal Wealth.
Αν όμως συμβεί, ο Straub προτείνει να σκεφτούμε διεξοδικά όλες τις λεπτομέρειες. «Όταν ζητάς από κάποιον να σου δανείσει λεφτά, να του δίνεις ακριβείς ημερομηνίες για την επιστροφή τους. Θα τα επιστρέψεις σε δόσεις ή θα τα ξεπληρώσεις όλα με τη μία;».
Μπορεί να μοιάζει στενόχωρο, καθώς σε φέρνει σε δύσκολη θέση, όσες περισσότερες πληροφορίες προσφέρεις όμως, και όχι συναισθήματα, τόσο πιο σίγουρος θα νιώσει ο άλλος βοηθώντας σε.
Αν πάλι βρεθείς εσύ στη θέση του πιστωτή, μας λέει, καλύτερα να είσαι ειλικρινής. «Αν είναι να δανείσεις εσύ λεφτά κι αυτό σταθεί εμπόδιο στον δρόμο των δικών σου οικονομικών, καλύτερα να πεις στον άλλο πως τώρα δεν είναι καλή στιγμή. Ή αν δεν νιώθεις γενικά καλά να δανείζεις λεφτά, να είσαι ευθύς», συμβουλεύει.
Αν τελικά το κάνεις, τονίζει πάντα ο Straub, ξεκαθάρισε από την αρχή τις προσδοκίες που έχεις από την κίνηση. «Δεν θέλεις να βρεθείς σε αυτή την άβολη κατάσταση όπου ο φίλος ή η οικογένεια δεν θα σε ξεπληρώσουν ποτέ. Αν είναι να κάνεις αυτή τη δύσκολη κουβέντα, να είσαι ευγενικός, αλλά σταράτος»…