Όπως προειδοποίησε σήμερα ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ το Αφγανιστάν αν δεν του δοθεί διεθνής υποστήριξη ώστε να δημιουργηθούν εναλλακτικές θέσεις εργασίας, κινδυνεύει να γίνει ένα ναρκο-κράτος, στο οποίο θα κυριαρχεί η καλλιέργεια και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Ο Γιούρι Φεντότοφ, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), περιέγραψε με μελανά χρώματα το πρόβλημα ναρκωτικών του Αφγανιστάν ενόψει της αποχώρησης τον επόμενο χρόνο των μάχιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.
Ο Φεντότοφ σημείωσε ότι η παρουσία των στρατευμάτων δημιουργεί περίπου το ένα τρίτο των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας στο Αφγανιστάν και πρόσθεσε ότι μόλις αυτά αποχωρήσουν θα πρέπει να συμπληρωθεί το κενό ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στη χώρα.
Η τακτική έκθεση του UNODC που θα δημοσιευθεί αργότερα αυτό τον μήνα δείχνει ότι η καλλιέργεια καθώς και η παραγωγή οπίου έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2012, επεσήμανε ο Φεντότοφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Το Αφγανιστάν είναι η σημαντικότερη χώρα παραγωγός οπίου στον κόσμο, από το οποίο παρασκευάζεται η ηρωίνη και το οποίο χρηματοδοτεί τους Ταλιμπάν.
«Η κατάσταση επιδεινώνεται, αυτό είναι ξεκάθαρο και πολύ απογοητευτικό», υπογράμμισε ο Φεντότοφ, ενώ ζητώντας να αυξηθούν οι προσπάθειες πρόσθεσε πως «είναι ένα πολύ σημαντικό πισωγύρισμα και πρέπει να το εκλάβουμε ως προειδοποίηση».
Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια για να καταπολεμήσει την καλλιέργεια παπαρούνας, μόλις αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις στο τέλος του 2014, παίρνοντας μαζί τα χρήματα και τα εναέρια μέσα τους, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Τα ναρκωτικά χρηματοδοτούν τους Ταλιμπάν και απειλούν την σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την υγεία του πληθυσμού του Αφγανιστάν, που υποφέρει από το υψηλότερο ποσοστό εθισμού στον κόσμο, σύμφωνα με τον Φεντότοφ.
Τα ναρκωτικά «προσφέρουν επίσης πρόσφορο έδαφος για διαφθορά και άλλες μορφές υπερεθνικού οργανωμένου εγκλήματος», προειδοποίησε.
Ο Φεντότοφ σημείωσε ότι υπάρχει πολιτική θέληση στο Αφγανιστάν να καταπολεμηθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, όμως οι κατασχέσεις, οι συλλήψεις και οι προσπάθειες εξάλειψης των καλλιεργειών μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι αφγανοί καλλιεργητές χρειάζονται καλύτερες υποδομές και νέες αγορές για τα νόμιμα προϊόντα τους, δήλωσε. Χρειάζονται περισσότερες θέσεις εργασίες στη βιομηχανία και τη γεωργία, ώστε να απομακρυνθούν από την οικονομία των ναρκωτικών.
Όπως κατήγγειλε ο Φεντότοφ: «Δεν έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε μια εναλλακτική οικονομία στο Αφγανιστάν και παρ’ όλες τις προσπάθειές μας, αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να την στρέψουμε από την παρανομία στη νομιμότητα».