Το υπουργικό συμβούλιο συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα στην Ισπανία για να συζητήσει μέτρα μετά την καταστροφή που άφησε πίσω της η καταιγίδα Γκλόρια, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας έγινε ακόμη βαρύτερος, φθάνοντας τους 13 νεκρούς.
Η Γκλόρια χτύπησε με σφοδρές βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και ψηλά κύματα μεγάλο μέρος της Ισπανίας.
Γέφυρες κατέρρευσαν, σιδηροτροχιές υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, ολόκληρες παραλίες παρασύρθηκαν από τα κύματα.
Οι αρχές της Καταλονίας επιβεβαίωσαν τους δύο πιο πρόσφατους θανάτους το βράδυ χθες Πέμπτη. Ένας άνδρας παρασύρθηκε από τα κύματα ενώ ψάρευε, ενώ άλλος ένας βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του σε περιοχή που πλημμύρισε.
Άλλοι τέσσερις άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Νομίζω το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να είμαστε όλοι ενωμένοι, να δουλέψουμε ο ένας πλάι στον άλλο και να συνεργαστούμε, όπως κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε δημοσιογράφους αφού επιθεώρησε με ελικόπτερο περιοχές που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας.
Η ισπανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι τα φαινόμενα έχουν αρχίσει να υποχωρούν, όμως πάνω από 100 δρόμοι παραμένουν κλειστοί και δεκάδες χιλιάδες μαθητές έχουν υποχρεωθεί να μην πάνε σχολείο.
Επισημαίνοντας ότι η Γκλόρια έπληξε την περιοχή σκληρά την ώρα που έκανε προετοιμασίες ενόψει της τουριστικής περιόδου, ο Σάντσεθ εξήγησε πως συγκάλεσε την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου προκειμένου να εξεταστούν μέτρα για την εξομάλυνση της κατάστασης, για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και να ικανοποιηθούν οι άμεσες και οι πιο μεσοπρόθεσμες ανάγκες.
Η Γκλόρια έπληξε με σφοδρότητα τμήματα της ιβηρικής χερσονήσου από την Κυριακή, φέρνοντας ανέμους ταχύτητας ως και 144 χιλιομέτρων ανά ώρα και κύματα 13,5 μέτρων.
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα, πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν εξαιτίας χιονοπτώσεων, αγροτικές καλλιέργειες πλημμύρισαν και ορυζώνες καταστράφηκαν.
Ο ισπανός πρωθυπουργός τόνισε πως αν και δεν μπορεί να αποδίδεται κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή, είναι σαφές πως υπάρχει σύνδεση.
«Η δημόσια διοίκηση πρέπει να μελετήσει το πώς θα αλλάξει ταχύτητα και θα επικεντρώσει τους οικονομικούς πόρους μας και τις πολιτικές μας (…) σε ένα νέο στοιχείο — και αυτό είναι η κλιματική αλλαγή», είπε ο Σάντσεθ.