Τουλάχιστον 362 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πέθαναν στον Νίγηρα μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου εξαιτίας του υποσιτισμού μόνον στην περιοχή Ζίντερ, στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, όπου το φαινόμενο κρίνεται εφεξής ενδημικό, ανακοίνωσε μια υπηρεσία του ΟΗΕ.
«Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την κατάσταση στην περιοχή Ζίντερ, 79.087 κρούσματα σοβαρού οξέος υποσιτισμού, μεταξύ των οποίων 362 παιδιά κάτω των πέντε ετών τα οποία πέθαναν, καταγράφηκαν από την 1η Ιανουαρίου ως τις 23 Σεπτεμβρίου», διευκρινίζεται σε ενημερωτικό δελτίο της υπηρεσίας Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στην Νιαμέι.
Σχεδόν το 90% των θανάτων καταγράφηκε στην πόλη Ζίντερ, όπως και στην Μαγκάρια και την Μίριαχ, δύο άλλες πόλεις στην περιοχή Ζίντερ, όπου ζουν περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ζίντερ, η οποία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη περιοχή του Νίγηρα, πλήττεται συχνά από σοβαρές κρίσεις έλλειψης τροφίμων οι οποίες οφείλονται στην ξηρασία και έχουν αντίκτυπο κυρίως στα παιδιά και τις γυναίκες.
Ο υποσιτισμός, σε μέτριο ή οξύ βαθμό, είναι παρών και στις 8 περιοχές του Νίγηρα, μια φτωχή χώρα η οποία αντιμετωπίζει συχνά έλλειψη τροφίμων λόγω της ξηρασίας.
Από την αρχή της χρονιάς, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) προειδοποιεί ότι έχει διαπιστώσει μια «άνοδο» του υποσιτισμού σε πολλά από τα προγράμματά του στην χώρα αυτή, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2012.
Σε μια πανεθνική έρευνα που έγινε τον Ιούνιο στον Νίγηρα διαπιστωνόταν ωστόσο μια μείωση «από 14,8% το 2012 σε 13,3% το 2013» του οξέος υποσιτισμού στα παιδιά κάτω των 5 ετών, μολονότι αυτή παραμένει «πάνω από το όριο του 10% για την σήμανση συναγερμού που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)».
Τους επτά πρώτους μήνες του έτους, συνολικά 505.976 κρούσματα υποσιτισμού αντιμετωπίστηκαν από τις δημόσιες δομές υγείας του Νίγηρα, δηλαδή σχεδόν τα μισά κρούσματα από αυτά που αναμένεται να υπάρξουν το 2013, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας.
Σύμφωνα με την Unicef, ο υποσιτισμός προκαλείται κυρίως από την έλλειψη βασικών θρεπτικών ουσιών στη διατροφή των παιδιών και προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στις συνηθισμένες παιδικές ασθένειες.
Οι μολυσματικές ασθένειες, η έλλειψη πόσιμου νερού και σωστών συνθηκών υγιεινής «συμβάλουν σημαντικά στην επιδείνωση» της διατροφικής κατάστασης των παιδιών, υπογραμμίζει επίσης το υπουργείο Υγείας.
Κυρίως «ο υποσιτισμός και η ελονοσία» παραμένουν «ένας θανατηφόρος συνδυασμός για τα παιδιά ηλικίας 5 ετών», προειδοποιούν παράλληλα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.