Την Άνοιξη του 2015 βλέπουν ως πιο πιθανή εποχή για την έναρξη μιας Συνταγματικής συνέλευσης για την αναθεώρηση των Συνθηκών της Ε.Ε. οι ευρωβουλευτές της Ομάδας Σπινέλι, παρά τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.
Όπως αναφέρει το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα, περίπου εκατό ευρωβουλευτές θεωρούν απαραίτητη την αναθεώρηση όλων των άρθρων της Συνθήκης της Λισαβόνας, εκτιμώντας ότι η υφιστάμενη δομή των ευρωπαϊκών οργάνων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σημερινά ελλείμματα, ιδίως εκείνα που ήρθαν στο φως λόγω της κρίσης του ευρώ.
Οι ίδιοι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η Συνθήκη από το πρώτο άρθρο της θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία μιας «ομοσπονδιακής ένωσης των λαών της Ευρώπης».
Επιπλέον, σύμφωνα με την Ομάδα Σπινέλι, οι δυνατότητες του Συμβουλίου να εμποδίζει διαδικασίες θα πρέπει να είναι περιορισμένες. Το Συμβούλιο θα υιοθετεί τις θέσεις του με ειδική πλειοψηφία 55% των μελών του που θα εκπροσωπούν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Δεν θα τίθεται πλέον θέμα μειονοτήτων που θα δύνανται να μπλοκάρουν τις διαδικασίες. Κανείς δεν θα μπορεί να απέχει πλέον αφού θα είναι υποχρεωμένος να έχει καταθέσει τις απόψεις του κατά την πρώτη ανάγνωση το αργότερο έξι μήνες μετά τις προτάσεις του Κοινοβουλίου.
Η Ομάδα Σπινέλι θέλει επίσης να θέσει ένα τέρμα και στις εκ περιτροπής προεδρίες προτείνοντας την εκλογή προεδρευόντων των Συμβουλίων – μεταξύ των μελών τους – για θητεία δυόμισι ετών.
Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΚΤ θα συμμετέχουν στις συναντήσεις του Συμβουλίου. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν δικαίωμα στη νομοθετική πρωτοβουλία. Όσον αφορά το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα της έδρας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορεί να αποφασίσει για την έδρα του με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου για την οποία όμως θα απαιτείται ειδική πλειοψηφία και όχι ομοφωνία.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη αναθεώρηση από την Ομάδα Σπινέλι, στην Ένωση θα περιέλθουν περισσότερες αρμοδιότητες στους τομείς της οικονομίας, της φορολογίας και της απασχόλησης. Όσον αφορά τους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας ή των ποσοστώσεων αλιείας, ο ρόλος της Επιτροπής θα είναι αυξημένος.
Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα έχει τριετή διάρκεια και η ευρωζώνη θα διαθέτει ξεχωριστό προϋπολογισμό. Η αμοιβαιοποίηση των εθνικών χρεών θα είναι δυνατή, υπό τον όρο της αυστηρής και ελεγχόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Στην περίπτωση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα οργανώνουν μια κοινή ακρόαση.
Ο θεμελιώδης νόμος που προτείνει η Ομάδα Σπινέλι δεν διακρίνει μεταξύ Συνθήκης της Ε.Ε. και Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. Όλες οι Συνθήκες, μαζί με τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας και το δημοσιονομικό σύμφωνο, έχουν συγκεντρωθεί στον προτεινόμενο θεμελιώδη νόμο. Επιπλέον, οι κανόνες αναθεώρησης και θέσης σε ισχύ των μελλοντικών συνθηκών έχουν γίνει πιο ευέλικτοι: δεν θα απαιτείται πλέον ομοφωνία ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος.