Μεγάλη συζήτηση αρχίζει αυτή την εβδομάδα στο Βέλγιο με επίκεντρο την ευθανασία και την επέκταση της νομοθεσίας ούτως ώστε να επιτρέπεται σε παιδιά και όσους πάσχουν από χρόνιες ασθένειες του νου, όπως το Αλτσχάιμερ.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Independent», το Βέλγιο διαθέτει ήδη από τις πλέον χαλαρές νομοθεσίες στον κόσμο, για το θέμα αυτό, και με τη συζήτηση που ανοίγει σήμερα είναι πιθανό ο νόμος να χαλαρώσει κι άλλο.
Από το 2002, κάθε ενήλικος Βέλγος που έχει τις υπογραφές δύο γιατρών να βεβαιώνουν πως υποφέρει με αβάσταχτο ψυχολογικό ή σωματικό πόνο, μπορεί να ζητήσει να τερματίσει τη ζωή του, συνήθως μέσω ένεσης με θανατηφόρο μείγμα ουσιών. Οι υποβοηθούμενοι θάνατοι φτάνουν το 1% του συνόλου.
Για τους ανήλικους προτείνεται να έχουν τη δυνατότητα επιλογής του θανάτου εφόσον το ζητούν, οι γονείς τους συναινούν και ένας ειδικός μπορεί να πιστοποιήσει πως το παιδί αντιλαμβάνεται πλήρως όλες τις συνέπειες τις απόφασής του.
«Είναι πολύ σημαντικό, κανένα παιδί δεν πρέπει να υποφέρει», δήλωσε στους Sunday Times ο βουλευτής Jean-Jacques De Gucht, «αφορά το να δίνεις στους ανθρώπους το δικαίωμα να επιλέγουν το πώς και το πότε θα τερματίζουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει πως τουλάχιστον τα 2/3 των Βέλγων στηρίζουν τους νέους νόμους.
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η ιατρικώς υποβοηθούμενη ευθανασία και σε εκείνους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.
Όταν η διάγνωση γίνει και όσο ακόμα διαθέτουν διαύγεια, θα μπορούν να συναινούν στην ευθανασία όταν η ασθένεια επιδεινώσει τόσο την κατάστασή τους ώστε οι γιατροί να κρίνουν πως δεν υπάρχει πλέον επαφή τους με την κοινωνία- ακόμα και αν επιφανειακά δείχνουν να είναι χαρούμενοι και καλά.
Στην Ευρώπη, σημειώνει ο Independent, μόνο το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο έχουν νομοθεσία που να επιτρέπει, σε ειδικές περιπτώσεις, την ευθανασία. Στην Ελβετία και τη Γερμανία οι γιατροί ετοιμάζουν την ειδική ένεση αλλά είναι οι ασθενείς εκείνοι που πρέπει να την κάνουν στον εαυτό τους.