Δεκτή έκαναν την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Μισούστιν για το αξίωμα του πρωθυπουργού οι Ρώσοι βουλευτές, σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών αφότου o πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν τον πρότεινε.
Υπέρ τη υποψηφιότητας του Μισούστιν ψήφισαν 383 βουλευτές, επί συνόλου 424 , ενώ 42 βουλευτές ψήφισαν παρών, ενώ δεν υπήρξε αρνητική ψήφος.
Ποιος είναι ο Μιχαήλ Μισούστιν;
Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη, όπως επισημαίνουν τα ξένα ΜΜΕ, ο οποίος από το 2010 ηγείται της υπηρεσίας αυτής και από την αρχή της καριέρας του έχει εργαστεί στην κυβέρνηση με αντικείμενο την είσπραξη των φόρων.
Ο 53χρονος Μισούστιν έχει αποσπάσει επαίνους για τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής διαδικασίας και περισσότερο για τον διπλασιασμό των εσόδων από τους φόρους την τελευταία δεκαετία με σχεδόν 298 δισ. ευρώ να έχουν εισπραχθεί κατά τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου χρόνου.
Η πλειονότητα των εσόδων αυτών προέρχεται από φόρους του τεράστιου ενεργειακού τομέα, αλλά ένα αυξανόμενο μερίδιό τους προέρχεται πλέον και από άλλες μορφές φορολόγησης έπειτα από μια προσπάθεια για αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων.
Παρά τις επιτυχίες αυτές όμως, το όνομά του δεν είχε εμφανιστεί σε κάποιο κατάλογο με πιθανούς υποψηφίους για την πρωθυπουργία. Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε την έκπληξη…
«Ο Μισούστιν δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία, ούτε είναι δημοφιλής στο εκλογικό σώμα και δεν ανήκει στο στενό κύκλο του Πούτιν», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Τατιάνα Στανόβαγια, ακαδημαϊκός στο Κέντρο Carnegie της Μόσχας. Η ίδια εκτιμά ότι εκείνος δεν είναι πιθανόν να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν όταν λήξει η θητεία του Πούτιν το 2024.
Η Ρωσία είχε και στο παρελθόν πρωθυπουργό κάποιον τεχνοκράτη, ακόμη από την εποχή που ο Πούτιν προσπαθούσε να εδραιώσει την εξουσία του μετά το 2000. «Ο Μισούστιν μοιάζει πολύ με τους τεχνοκράτες πρωθυπουργούς… στις αρχές του 2000», σχολίασε η Στανόβαγια.