Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση των αντιφρονούντων της ιταλικής κεντροδεξιάς με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Σε κοινή τους δήλωση, οι πέντε κεντροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα τονίζουν ότι «δεν φοβούνται» και προσθέτουν πως «όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε πολιτικό εκφοβισμό (…) κάνουν μεγάλο λάθος».
Με την τοποθέτησή τους αυτή απάντησαν σε άρθρο της εφημερίδας Ιλ Τζορνάλε, η οποία ανήκει στον όμιλο μέσων ενημέρωσης του Μπερλουσκόνι. Ο διευθυντής του, Αλεσάντρο Σαλούστι, σε σημερινό του σχόλιο, αναφερόμενος στους συντηρητικούς υπουργούς της κυβέρνησης Λέτα, γράφει: «σε ό,τι αφορά τις κριτικές για την έλλειψη συλλογικότητας, δεν νομίζω ότι στις τελευταίες συσκέψεις έγινε συζήτηση για την Μίλαν ή για τον καιρό. Τι νόμιζαν οι κεντροδεξιοί υπουργοί; Ότι θα παραιτούνταν από την βουλή αλλά θα έμεναν στην κυβέρνηση για να συνεχίσουν να επιβάλουν φόρους; Μυστήριο».
Πριν από λίγο η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν κι επίσημα οι «οριστικές και αμετάκλητες» παραιτήσεις των πέντε υπουργών της παράταξης του Μπερλουσκόνι, του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.
Πρόκειται για μια πολιτική κατάσταση την οποία σχολιαστές δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν «σχιζοφρενική». Στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς βρίσκεται σε εξέλιξη οξεία αντιπαράθεση στην οποία πρωταγωνιστούν γνωστά στελέχη, όπως ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι, αλλά και τον ίδιο τον γραμματέα της «νέας Φόρτσα Ιτάλια», Αντζελίνο Αλφάνο, τα οποία δεν στηρίζουν την επιλογή να επιδιωχθεί πάση θυσία η διάλυση της βουλής και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, κυκλοφορεί ήδη έντονη φημολογία περί ίδρυσης νέου κεντροδεξιού κόμματος από διαφωνούντες της Φόρτσα Ιτάλια. Η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο, αναφέρει την ονομασία Italia Popolare (Λαϊκή Ιταλία), όνομα το οποίο παραπέμπει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Σήμερα το απόγευμα στις 17:00 Ιταλίας (18:00 ώρα Ελλάδας) ο Μπερλουσκόνι πρόκειται να συναντήσει όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας, σε μια ύστατη προσπάθεια να επιβάλει ξανά πειθαρχία στο κόμμα του.
Ο ίδιος δηλώνει ότι «επιτέλους, μετά από δυο μήνες κατάφερε και πάλι να κοιμηθεί ήσυχα» και ότι «αν προκηρυχθούν εκλογές η παράταξή του πρόκειται ασφαλώς να κερδίσει».
Η οριστική καταδίκη του από τον Άρειο Πάγο της Ρώμης όμως, συνεπάγεται μια σειρά σημαντικές εξελίξεις. Την Παρασκευή έχει ορισθεί η ψηφοφορία της αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας για την αποπομπή του. Ως την 15η Οκτωβρίου ο Μπερλουσκόνι καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε κατ’ οίκον περιορισμό για διάστημα ενός έτους και στην προσφορά κοινωνικά χρήσιμης εργασίας.
Την 19η Οκτωβρίου η εισαγγελία του Μιλάνου αναμένεται να αποφανθεί σχετικά με τον νέο καθορισμό της ακριβούς διάρκειας της στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων. Βάσει του ισχύοντος νόμου, αναμένεται να κυμανθεί από ένα μέχρι τρία έτη.