Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο μέγαρο Κυρηνάλιο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέχει στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο άρχισε να συνεδριάζει για να αποφασίσει – επισήμως – την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ από 21% σε 22% για το τέλος του χρόνου.
Όλοι γνωρίζουν όμως ότι θα κυριαρχήσει στη συζήτηση η πολιτική αβεβαιότητα μετά την απόφαση των βουλευτών και γερουσιαστών της κεντροδεξιάς να υπογράψουν «προκαταβολική παραίτηση», την οποία προτίθενται θα υποβάλουν μαζικά μόλις η ειδική επιτροπή της γερουσίας ψηφίσει την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το κοινοβούλιο.
Μόνες εξαιρέσεις είναι αυτές του γερουσιαστή της κεντροδεξιάς Κάρλο Τζοβανάρντι και του υπουργού αρμόδιου για τις συνταγματικές αλλαγές, Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, οι οποίοι έκαναν σαφές ότι δεν εννοούν να υπογράψουν ή να υποβάλουν παραίτηση.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Λέτα την Τρίτη προτίθεται να παρουσιάσει τους κύριους προγραμματικούς του στόχους εφεξής στην γερουσία και αμέσως μετά, να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να φανεί αν η κυβέρνησή του διαθέτει την αναγκαία υποστήριξη για να συνεχίσει την πορεία της.
Η κατάσταση παραμένει ασαφής: ο ίδιος ο εκπρόσωπος των βουλευτών της κεντροδεξιάς Ρενάτο Μπρουνέτα εξακολουθεί να δηλώνει ότι «η Φόρτσα Ιτάλια δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει από τους υπουργούς της να παραιτηθούν» και προσθέτει ότι «η ομαδική παραίτηση αφορά μόνον την ιδιότητα του γερουσιαστή».
Την 4η Οκτωβρίου η κεντροδεξιά αποφάσισε να οργανώσει διαδήλωση συμπαράστασης στον Μπερλουσκόνι με κεντρικό σύνθημα «έχουμε όλοι μας εκπέσει». Την ίδια ημέρα η επιτροπή της γερουσίας θα συζητήσει την αποπομπή του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού.
Η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας όσο και η Ένωση Ιταλών Βιομηχάνων με επίσημες τοποθετήσεις τους ευχήθηκαν να αποφευχθεί το ξέσπασμα κυβερνητικής κρίσης, δεδομένης της ιδιαίτερα κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας.