Κάθε χρόνο το FBI συλλέγει στοιχεία από εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί σε πάνω από 18.000 πόλεις, πολιτείες, πανεπιστήμια, οργανισμούς κ.α. και συντάσσει μια στατιστική έκθεση.
Πόσο χρήσιμα μπορεί να είναι τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τέτοιου είδους έρευνες;
Στην Αμερική για παράδειγμα, οι αναλυτές κατέληξαν το 2012 σε έξι συμπεράσματα, που όπως αναφέρει δημοσίευμα του Time θα σάς εκπλήξουν:
1. Το Σικάγο και η Νέα Υόρκη, δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, κατέχουν τα πρωτεία στο συνολικό αριθμό των αυτοκτονιών, όμως η αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό τους ήταν μικρότερη συγκριτικά με μικρότερες πόλεις.
Στο Σικάγο η αναλογία ήταν μία αυτοκτονία για κάθε 5.417 κατοίκους, ενώ στη Νέα Υόρκη μία αυτοκτονία για 19.784 κατοίκους. Στη Νέα Ορλεάνη το ποσοστό αυτό ήταν μία στους 1.880 κατοίκους, στο Ντιτρόιτ μία για κάθε 1.832 ενώ στο Μίσιγκαν 63 αυτοκτονίες σε πληθυσμό 101.000 κατοίκων ή αλλιώς μία για κάθε 1.613.
2. Ο Νότος είναι η πιο βίαιη περιοχή των ΗΠΑ. Στις δεκαεπτά πολιτείες του Νότου (Maryland, Delaware, Washington, D.C., Virginia, West Virginia, Kentucky, Tennessee, North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida, Alabama, Mississippi, Arkansas, Louisiana, Oklahoma και Texas), που αποτελούν γεωγραφικά τη μεγαλύτερη περιοχή των ΗΠΑ, ζει κάτι παραπάνω από το 37% του πληθυσμού της Αμερικής. Η περιοχή αυτή είναι όμως και η πιο βίαιη στις ΗΠΑ.
Στις νοτιοανατολικές πολιτείες καταγράφηκαν 497.000 βίαια εγκλήματα, δηλαδή το 41% όλων των εγκλημάτων που έγιναν σε όλη την Αμερική.
3. Οι Τεξανοί μπορούν (και θα το κάνουν) να σάς σκοτώσουν με τα γυμνά τους χέρια. Το Τέξας φημίζεται για τις φιλικές προς την κατοχή όπλων πολιτικές του. Εκεί υπάρχουν πάνω από 8.500 έμποροι όπλων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από κάθε άλλη πολιτεία.
Όμως μόνο το 65% των ανθρωποκτονιών που σημειώθηκαν στην περιοχή διαπράχθηκαν με όπλα. Στο Ιλινόις το ποσοστό αυτό είναι 86%, στο Μίσιγκαν 76% και στην Καλιφόρνια 69%. Το Τέξας κατέχει τα «πρωτεία» στις δολοφονίες ανθρώπων με… «χέρια, γροθιές και πόδια», αναφέρει το δημοσίευμα.
4. Το 2012 ήταν καλύτερη χρονιά για τους ληστές κοσμημάτων απ’ ό,τι για τους κλέφτες αυτοκινήτων.
Την περασμένη χρονιά οι κλέφτες «έβγαλαν» 15,5 δισ., σημειώνοντας μια πτώση από τα 17 δισ. που αποκόμισαν πριν από μια πενταετία, όμως «έβγαλαν» πάνω από 300 εκατ. δολάρια από κοσμήματα και πολύτιμα μέταλλα σε σχέση με πέρυσι.
5. Τα ερωτικά τρίγωνα είναι πιο επικίνδυνα από τους καυγάδες σε ένα μπαρ ή τους ελεύθερους σκοπευτές. Πέρυσι σκοτώθηκαν 82 άνθρωποι σε καυγάδες μετά από κατανάλωση αλκοόλ, 58 σε καυγάδες που σχετίζονταν με ναρκωτικά, 148 σε καυγάδες για οικονομικά ή περιουσιακά ζητήματα και 3.085 για άλλους είδους διαφωνίες. Εξαιτίας των «ερωτικών τριγώνων» έχασαν τη ζωή τους 95 άνθρωποι, δέκα παραπάνω σε σχέση με το 2011. Μόνο ένας σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή και τέσσερις επειδή τούς έριξαν από παράθυρο.
6. Οι εθισμένοι απασχολούν την αστυνομία. Το 2012 οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12,1 εκατ. ανθρώπους σε όλες τις ΗΠΑ. Οι 1,6 εκατ. συλλήψεις αφορούσαν ζητήματα καταπάτησης ιδιωτικής περιουσίας, πάνω από μισό εκατομμύριο συνελήφθησαν για βίαια επεισόδια και ένα άλλο 1,2 εκατ. για μικρότερης βαρύτητας επιθέσεις. Η πιο κοινή αιτία για συλλήψεις ήταν τα ναρκωτικά και οι μεθυσμένοι. Έγιναν 1,5 εκατ. συλλήψεις για κακοποίηση μετά από χρήση ναρκωτικών, ενώ 1,3 εκατ. άνθρωποι συνελήφθησαν γιατί οδηγούσαν υπό την επήρρεια ναρκωτικών και μισό εκατομμύριο γιατί οδηγούσαν μεθυσμένοι.