Ένοπλοι ταλιμπάν σκότωσαν σήμερα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αφγανικής εκλογικής επιτροπής στη βόρεια επαρχία Κουντούζ, προκαλώντας φόβους για νέο κύμα βίας ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Αμανουλάχ Άμαν, επικεφαλής της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής για την επαρχία Κουντούζ, σκοτώθηκε από ένοπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μπροστά από το σπίτι του στην επαρχία αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης Εναγιατουλάχ Χαλίκ. «Δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του. Ο Άμαν υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της επαρχίας».
Ο υποδιοικητής της τοπικής αστυνομίας Εμπαντουλάχ Ταλουάρ επιβεβαίωσε τον θάνατο. «Ο Άμαν πήγαινε παντού χωρίς να έχει σωματοφύλακες, παρά τις συχνές συστάσεις να φρουρείται», πρόσθεσε.
Οι ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση. Οι αντάρτες είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές τις οποίες θεωρούν «χάσιμο χρόνου» καλώντας τους Αφγανούς να μην μετάσχουν στις «νόθες εκλογές».
«Θα βάλουμε στο στόχαστρο τους υποψηφίους, τα επιτελεία τους, τους εργαζομένους στην εκλογική διαδικασία, τους εκλογικούς χώρους», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.
Είναι η πρώτη δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αφγανικής εκλογικής επιτροπής ενώ πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου που θα αναδείξουν τον διάδοχο του Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Οι προεδρικές εκλογές που αναμένεται να σηματοδοτήσουν την πρώτη δημοκρατική μετάβαση στο Αφγανιστάν, θα διεξαχθούν στις 5 Απριλίου σε κλίμα αβεβαιότητας που ενισχύεται από την προγραμματισμένη στα τέλη του 2014 αποχώρηση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές άρχισε τη Δευτέρα με την έναρξη της περιόδου κατάθεσης των αιτήσεων υποψηφιοτήτων, η οποία θα συνεχιστεί έως τις αρχές Οκτωβρίου.
Τα ονόματα του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, αντιπάλου του Καρζάι στις προεδρικές εκλογές του 2009, του Άμπντουλ Ρασούλ Σαγιάφ, πρώην πολέμαρχου ή ακόμη και του υπουργού Εξωτερικών Ζαλμάι Ρασούλ ακούγονται συχνά μεταξύ των πιθανών υποψηφίων.
Οι αφγανικές αρχές και η διεθνής κοινότητα φοβούνται από την πλευρά τους μια επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 2009 που αμαυρώθηκαν από εκτεταμένη νοθεία και βίαια επεισόδια.