Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ για τους κινδύνους που θα δημιουργούσαν ενδεχόμενα πλήγματα εναντίον των αποθεμάτων χημικών υλικών στη Συρία, σε ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.
«Αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι, μεταξύ των στόχων που εξετάζονται για τα πλήγματα, περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών που διασφαλίζουν την ασφάλεια του συριακού χημικού οπλοστασίου», αναφέρει το υπουργείο.
«Εφιστούμε την προσοχή των αμερικανικών Αρχών και των συμμάχων τους εναντίον οποιουδήποτε πλήγματος σε χημικές εγκαταστάσεις και τα γύρω εδάφη», προσθέτει η ρωσική διπλωματία, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια «επικίνδυνη καμπή» στη συριακή κρίση.
«Θα υπήρχε εκεί απειλή έκλυσης ουσιών υψηλής τοξικότητας με συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό και το περιβάλλον», συνεχίζει το ρωσικό υπουργείο.
«Δεν μπορούμε να αποκλείουμε εξάλλου το ενδεχόμενο τέτοιες απερίσκεπτες πράξεις να προσφέρουν στους αντάρτες και στους τρομοκράτες πρόσβαση στα χημικά όπλα», εκτιμά εξάλλου η ρωσική διπλωματία υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει «τη διάδοση των χημικών όπλων όχι μόνο στη Συρία αλλά και έξω από τη χώρα αυτή».
Στο μεταξύ, στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε πως δέχθηκε αίτημα από τη Ρωσία να εκτιμήσει τις συνέπειες σε περίπτωση που ένας πύραυλος πλήξει το μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα που διαθέτει η Συρία και πως η υπηρεσία του ΟΗΕ ερευνά το θέμα.
Η Ρωσία δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση που πληγεί, «εκ προθέσεως ή τυχαία», ο ερευνητικός αντιδραστήρας κοντά στη Δαμασκό, ο οποίος περιέχει ραδιενεργό ουράνιο.
Η Ρωσία κάλεσε την IAEA να προχωρήσει επειγόντως σε εκτίμηση του κινδύνου καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν στρατιωτική δράση για να τιμωρήσουν τη συριακή κυβέρνηση για μια φερόμενη επίθεση με χημικά.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η IAEA δέχθηκε επίσημο αίτημα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η υπηρεσία εξετάζει τα ζητήματα που θέτει το αίτημα», δήλωσε η εκπρόσωπος της IAEA Τζιλ Τιούντορ με email της χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.
Η Ρωσία υποστηρίζει πως οι γύρω περιοχές θα μολυνθούν από ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού και ότι θα είναι αδύνατο να εντοπιστεί το πυρηνικό υλικό έπειτα από ένα τέτοιο πλήγμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πέσει στα χέρια ανθρώπων που θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο.
Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ο αποκαλούμενος Miniature Neutron Source Reactor (MNSR), ένας τύπος ερευνητικού αντιδραστήρα που τροφοδοτείται κυρίως με ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, είναι μικρός και οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας θα δημιουργούσε μόνο τοπικά κίνδυνο.
Η ποσότητα που συνήθως περιέχει ένας τέτοιος αντιδραστήρας, περίπου ένα κιλό ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, είναι μικρότερη από τα 25 κιλά που χρειάζονται για να κατασκευαστεί μια βόμβα, τονίζουν.