Εργάζονταν σε εργοστάσια πυρομαχικών, οδηγούσαν ασθενοφόρα, φρόντιζαν τους τραυματίες τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα πεδία των μαχών. Ο ρόλος των γυναικών στη Βρετανία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν κρίσιμος και, όπως τονίζει η Daily Mail, σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία περισσότερες από 1,6 εκατομμύρια γυναίκες εργάζονταν το 1918 όταν ο πόλεμος τελείωσε. Μεταξύ αυτών 247.000 εργάζονταν σε κυβερνητικά ναυπηγεία και εργοστάσια αλλά και ως πυροσβέστες, ενώ 950.000 απασχολούνταν στην κατασκευή πυρομαχικών.
Από τις πιο διάσημες νοσοκόμες της VAD (Voluntary Aid Detachment) ήταν η Katherine Furse που σκοτώθηκε το 1914 αλλά και οι συγγραφείς Agatha Christie και Vera Brittain, η ηθοποιός Hattie Jacques και η Violet Jessop που ήταν μεταξύ όσων επιβίωσαν από το ναυάγιο του Τιτανικού.
Η νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού Edith Cavell εκτελέστηκε από τους Γερμανούς το 1915 στο Βέλγιο.
Το Βασιλικό Ναυτικό σχημάτισε το 1916 το Women’s Royal Navy Service και ακολούθησαν το 1917 το Women’s Auxiliary Army Corps (WAAC) και το Women’s Royal Airforce (WRA) το 1918. Οι περισσότερες από τις γυναίκες αυτές δεν έφτασαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου αλλά υπήρξε μία, η 20χρονη δημοσιογράφος Dorothy Lawrence, που έλαβε μέρος στη British Expeditionary Force το 1915 ντυμένη ως άνδρας.
Για την πλειονότητα των Βρετανίδων, η στρατολόγηση των ανδρών και η αποστολή τους στο μέτωπο σήμαινε κενές θέσεις εργασίας στην κατασκευή πυρομαχικών που οι ίδιες θα κάλυπταν.
Εκτιμάται πως παρήγαν το 80% των βρετανικών οβίδων και σφαιρών. Ωστόσο οι κακές συνθήκες εργασίας και ο ανεπαρκής εξοπλισμός ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 400 εργαζόμενες να χάσουν τη ζωή τους λόγω εκρήξεων ή έκθεσής τους σε επικίνδυνα χημικά όπως το νιτρικό και το θειικό οξύ
Εβδομήντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα τέτοιο περιστατικό τον Ιανουάριο του 1917, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών του Λονδίνου με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν και εκατοντάδες παρακείμενα σπίτια.
Δεν ήταν όμως όλες οι δουλειές των γυναικών κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου τόσο επικίνδυνες. Άλλες απασχολούνταν στη γεωργία, σε δημόσιες υπηρεσίες ή τράπεζες καθώς και σε παραδοσιακές εργασίες παροχής υπηρεσιών.
Η οργάνωση Women’s Land Army, που ήταν υπεύθυνη για την καλλιέργεια, είχε συγκεντρώσει έως το τέλος του πολέμου 260.000 εθελόντριες ενώ άνθιση γνώρισε και ο τομέας των μεταφορών με 100.000 εργαζόμενες.
Παρά τη συνεισφορά τους, οι αμοιβές των γυναικών παρέμεναν χαμηλότερες από αυτές των ανδρών και πολλές απολύθηκαν μόλις οι άνδρες επέστρεψαν από τη μάχη το 1918.
Ωστόσο, επισημαίνει η Daily Mail, η τεράστια συμβολή τους πιστεύεται πως βοήθησε στην προώθηση της ισότητας και τρία χρόνια αργότερα δόθηκε στις Βρετανίδες το δικαίωμα ψήφου…
Δείτε τις φωτογραφίες