Διεθνή συνασπισμό συγκροτούν οι ΗΠΑ, κυρίως με τη Γαλλία και τις αραβικές χώρες, για ενδεχόμενες αεροπορικές επιθέσεις κατά της Συρίας, δήλωσε ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
«Χτίζουμε ένα συνασπισμό με άλλες χώρες, ανάμεσά τους και αυτές του Αραβικού Συνδέσμου», υπογράμμισε ο Κέρι ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου υπεραμύνθηκε των επιθέσεων κατά της Δαμασκού για να «τιμωρηθεί» το καθεστώς για τη «σφαγή» με τα χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου.
«Χώρες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για δράση», πρόσθεσε ο υπουργός επικαλούμενος τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Κατάρ, την Τουρκία και τη Γαλλία, ενώ επέμεινε ότι το Παρίσι θέλησε το ίδιο να συμμαχήσει με την Ουάσινγκτον για μια πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Συρίας.
Ο Κέρι επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση η χώρα του δε θα στείλει χερσαίες δυνάμεις και δε θα εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο.
Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό, οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με περίπου 100 χώρες, οι 57 από τις οποίες αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων. «Ορισμένες από τις χώρες αυτές ζήτησαν να συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση», τόνισε ο Κέρι επικαλούμενος ακόμα την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και τη Γαλλία.
Ο Κέρι είπε ακόμα ότι «αραβικές χώρες προσφέρθηκαν να υποστηρίξουν οικονομικά μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι έχουν προμηθεύσει με χημικά όπλα τους Σύρους, αλλά δεν διευκρίνισε εάν αναφερόταν στην εποχή της ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1970.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο για τον Κέρι. Ότι «οι τρεις κύριοι υποστηρικτές του Άσαντ είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ και η Ρωσία και ότι προκαλεί φρίκη στον υπόλοιπο κόσμο αυτό που συμβαίνει στη Συρία».