Δεν αποκλείει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο να συμφωνήσει και ο ίδιος στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία εάν το καθεστώς Άσαντ κριθεί ένοχο για τη χρήση χημικών όπλων.
Προϋπόθεση αποτελεί ωστόσο να υπάρξει έγκριση από τα Ηνωμένα Έθνη, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο AP και το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.
«Οποιεσδήποτε άλλες αφορμές και τρόποι, που θα δικαιολογούσαν την άσκηση βίας έναντι ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, είναι ανεπίτρεπτοι και δεν μπορεί να θεωρηθούν παρά μόνον επιθετική ενέργεια», τόνισε ο Πούτιν υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στη Συρία, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ερευνηθούν λεπτομερώς όλα τα στοιχεία.
«Θα μας πείσει μια βαθιά λεπτομερής έρευνα του ζητήματος και ειδικά η ύπαρξη αποδείξεων, οι οποίες θα είναι προφανείς και θα αποδεικνύουν σαφώς ποιος χρησιμοποίησε και τι είδους χημικά μέσα χρησιμοποιήθηκαν. Κατόπιν τούτου είμαστε έτοιμοι να δράσουμε με τον πλέον αποφασιστικό και σοβαρό τρόπο», είπε ο Ρώσος ηγέτης ενόψει της Συνόδου Κορυφής των G20, όπου το Συριακό αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία σχετικά με το τι συνέβη και για το αν τα όποια χημικά όπλα ή ουσίες χρησιμοποιήθηκαν από τον επίσημο συριακό στρατό και θεωρεί ότι θα πρέπει τουλάχιστον να αναμείνει τα αποτελέσματα των ερευνών, που διεξήγαγαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, στους οποίους μάλιστα οφείλουν να παραδώσουν τις αποδείξεις τους όποιοι ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τέτοιες αποδείξεις και αυτές να είναι «πειστικές».
Σχολιάζοντας ειδικά τις σκηνές βίντεο, που έχουν παρουσιαστεί, ο Πούτιν είπε ότι πρόκειται για «φρικτές εικόνες», όμως έθεσε το ερώτημα ποιος είναι υπεύθυνος, καθώς οι σκηνές από μόνες τους δεν απαντούν στα κρίσιμα ερωτήματα. «Υπάρχει μάλιστα η άποψη ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από τους ίδιους τους ενόπλους, οι οποίοι, όπως καλά γνωρίζουμε και το αναγνωρίζει και η αμερικανική κυβέρνηση, συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και πάντοτε ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη βαναυσότητά τους», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Ρωσία απέστειλε στη Συρία «μεμονωμένα εξαρτήματα» των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, αλλά η εξαγωγή τους δεν ολοκληρώθηκε και «η Μόσχα θα αποφασίσει πώς θα δράσει περαιτέρω αναλόγως της κατάστασης».
Αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα στη Σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), ο Πούτιν είπε ότι δεν βλέπει «κάποια ιδιαίτερη καταστροφή» εάν αναβληθεί η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Ρωσία, αλλά εξέφρασε την προσωπική του επιθυμία να έλθει τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος στην Αγία Πετρούπολη. Ο Ρώσος πρόεδρος παρατήρησε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του είναι καλός συνομιλητής και ότι οι συζητήσεις τους είχαν πάντοτε «πολύ εποικοδομητικό χαρακτήρα, ήταν πολύ επικεντρωμένες και αρκετά ειλικρινείς. Πρόσθεσε πως κατά συνέπεια θεωρεί ανύπαρκτες τις όποιες κινήσεις ή στάσεις του σώματος για τις οποίες διαβάζει και υποτίθεται ότι εκφράζουν «πλήξη από τη μία ή την άλλη πλευρά» ενώ, με αφορμή σχετικές περιγραφές που διαβάζει, αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να πει, εκτός από εμάς τους ίδιους, τι έχουμε στο κεφάλι και την ψυχή μας;».
Ο Ρώσος ηγέτης παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι, παρά τις διαφωνίες που προκύπτουν, οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας και ΗΠΑ αναπτύσσονται επιτυχώς, αλλά και ότι κατά καιρούς η ρωσική ηγεσία αισθάνεται πως «το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδιαφέρεται για την αστάθεια στη Ρωσία», γεγονός που επανειλημμένως τίθεται στους Αμερικανούς συνομιλητές του, χωρίς όμως να αναπτύσσεται οποιαδήποτε «υστερία» από ρωσικής πλευράς, όπως συμβαίνει κατά το Ρώσο ηγέτη με ορισμένους αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ακολουθούν «μια πρακτική λανθασμένη και επικίνδυνη».
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας το οποίο παρέχει την άδεια στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρία.
Μεταξύ άλλων διατάξεων, το σχέδιο που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες και αυτό υπό προϋποθέσεις.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.
Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή σήμερα και εάν εγκριθεί από την επιτροπή, θα πρέπει να αποσταλεί στη Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.
Το θέμα της Συρίας συζητείται σήμερα στο γαλλικό κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να γίνει ψηφοφορία για πιθανή στρατιωτική επέμβαση. Περίπου το 74% των Γάλλων θέλει να υπάρξει ψηφοφορία πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας.