Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαίωσε εκ νέου τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα για την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην επιβολή της τιμωρίας του καθεστώτος της Συρίας για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου, την ευθύνη για την οποία το Παρίσι και η Ουάσινγκτον επιρρίπτουν εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσαν πηγές της γαλλικής προεδρίας.
Ο Ομπάμα ενημέρωσε τον Ολάντ για την πρόθεσή του να ζητήσει την εξουσιοδότηση του αμερικανικού Κογκρέσου για να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Δαμασκού, σύμφωνα με τις πηγές της γαλλικής προεδρίας.
Σύμφωνα με την μία από τις πηγές αυτές, ο Ολάντ ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει σεβαστή η διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε χώρα για την ανάληψη δράσης.
«Ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε εκ νέου για την αποφασιστικότητα του να δράσει για να τιμωρηθεί το καθεστώς», είπε η πηγή αυτή.
«Ο ρυθμός κάθε χώρας σε ό,τι αφορά την ανάληψη δράσης πρέπει να γίνεται σεβαστός πάνω απ’ όλα. Είναι σημαντικό για τους Αμερικανούς να λάβουν το πράσινο φως από το Κογκρέσο».
Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται και ο ίδιος όλο και πιο σθεναρές πιέσεις να ζητήσει και αυτός επίσημα την έγκριση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία πρόκειται να συζητήσει για τη Συρία την 4η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως την διεξαγωγή ψηφοφορίας.
«Όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αποφάσισε να συμβουλευθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ στο όνομα των δημοκρατικών αρχών, ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να ζητήσει να διεξαχθεί, μετά τη συζήτηση, μια επίσημη ψηφοφορία στη βουλή», επεσήμανε ο Ζαν-Λουί Μπορλού, επικεφαλής του κόμματος της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI).
Όμως ο Ολάντ δέχεται όλο και πιο σθεναρές πιέσεις να ζητήσει και αυτός επίσημα την έγκριση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία πρόκειται να συζητήσει για τη Συρία την 4η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως την διεξαγωγή ψηφοφορίας.
«Όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αποφάσισε να συμβουλευθεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ στο όνομα των δημοκρατικών αρχών, ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να ζητήσει να διεξαχθεί, μετά τη συζήτηση, μια επίσημη ψηφοφορία στη βουλή», επισήμανε ο Ζαν-Λουί Μπορλού, επικεφαλής του κόμματος της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξάρτητων (UDI).
Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που δημοσιεύθηκε σήμερα κατέδειξε ότι οι περισσότεροι Γάλλοι τάσσονται εναντίον της συμμετοχής της χώρας τους σε στρατιωτική δράση στη Συρία και δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ όσον αφορά το ζήτημα αυτό.
Ο Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου έχει τρωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είχε δει την εικόνα του να βελτιώνεται μετά την απόφασή του να στείλει τον Ιανουάριο τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν στο Μαλί, όπου απώθησαν ισλαμιστές αντάρτες. Τα δύο τρίτα των πολιτών στη Γαλλία είχαν ταχθεί υπέρ εκείνης της στρατιωτικής επέμβασης.