Αντίπαλος του πρωθυπουργού της Βρετανίας και υποψήφιος των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στις αυριανές πρόωρες βουλευτικές εκλογές για την έδρα στην περιφέρεια Άξμπριτζ και Σάουθ Ράισλιπ (δυτικό Λονδίνο) ο Άλι Μιλάνι δηλώνει βέβαιος ότι θα νικήσει «όποιον Τόρι τον πλησιάσει» και εξηγεί πως η νίκη του θα είναι «πιο γλυκιά αν αυτός είναι ο Μπόρις Τζόνσον».
Η ιστορία αυτή, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα μπορούσε να ειπωθεί με διάφορους τρόπους: το παιδί της γειτονιάς που μάχεται κατά του Τόρι αλεξιπτωτιστή που προσγειώθηκε στην έδρα του. Ο μετανάστης εναντίον του κατεστημένου. Το αγόρι από την εργατική τάξη που μεγάλωσε με επιδόματα προκαλεί τον απόφοιτο του Ήτον που ήθελε να γίνει βασιλιάς. Ή ο έξυπνος πολιτικός ρήτορας που βρήκε την ευκαιρία και σκέφτηκε «εγώ μπορώ καλύτερα απ΄αυτόν».
Ιρανικής καταγωγής μετανάστης – η μητέρα του εγκαταστάθηκε στην περιοχή όταν εκείνος ήταν πέντε χρόνων και τον μεγάλωσε μόνη της, αυτόν και την αδελφή του, με τη βοήθεια ενός επιδόματος αναπηρίας που λάμβανε – «απειλεί» να επιτύχει μια μεταστροφή των ψηφοφόρων που να ξεπερνά το 5% ώστε να κερδίσουν την έδρα του Άξμπριτζ οι Εργατικοί και έτσι ο ίδιος να γίνει το πρώτο πρόσωπο στην ιστορία που θα εκθρονίσει έναν εν ενεργεία βρετανό πρωθυπουργό. Αν εκλεγεί άλλωστε θα είναι ο δεύτερος Βρετανοϊρανός που θα εισέλθει στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Μα τον Θεό, δεν είδα ποτέ τον εαυτό μου ως βουλευτή. Θεωρούσα απλώς ότι θα είμαι ακτιβιστής», λέει. Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα ώστε, όταν ένα μέλος του κόμματος από την περιφέρειά του, του ζήτησε να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα στο Άξμπριτζ το 2018, ο Μιλάνι του έκλεισε το τηλέφωνο.
Το παιδί από τις εργατικές πολυκατοικίες
Μεγάλωσε σε διαμέρισμα εργατικής πολυκατοικίας στο Γουέμπλεϊ, αλλά πήγε σχολείο στο Κίλμπερν. Ήταν φτωχός, αλλά δεν το αντιλαμβανόταν.
«Όταν πήγαινα στο σπίτι κάποιου φίλου, δεν διέφερε υπερβολικά από το δικό μου», αναφέρει. Όταν όμως πήγε για σπουδές στο πανεπιστήμιο Μπρουνέλ, τότε άλλαξε ξαφνικά η αντίληψή του για τον πλούτο. «Την πρώτη μου ημέρα εκεί κάθομαι στο τραπέζι μαζί με τον νέο συγκάτοικό μου και μια συμφοιτήτρια μιλάει για το άλογό της. ”Τί εννοείς άλογο; Πού βάζεις ένα άλογο; Δεν μπορείς απλά να παρκάρεις ένα άλογο στον δρόμο σαν το αυτοκίνητο”. Ο πλούτος έπαψε να είναι απλά μια ιδέα και έγινε κάτι αληθινό», θυμάται.
Ο Μιλάνι σχετίζεται με το κίνημα Momentum, που δημιουργήθηκε για να στηρίξει την υποψηφιότητα του αρχηγού των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν στις εσωκομματικές διαδικασίες το 2015 και το οποίο στηρίζει με πολύ ενεργό τρόπο την υποψηφιότητά του στο Άξμπριτζ.
Επαναλαμβάνει μάλιστα τα βασικά θέματα που θέτει προς συζήτηση το κίνημα: η κατάργηση των διδάκτρων, η επανεθνικοποίηση, η έμφαση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο τερματισμός της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.
Φαίνεται πάντως ότι οι Τόρις τον έχουν πάρει στα σοβαρά, αν λάβουμε υπόψη το δημοσίευμα της Guardian ότι οι συντηρητικοί δαπάνησαν 1.178 στερλίνες μέσα σε μια μόνο ημέρα για να διαφημίσουν στο Facebook την εκστρατεία τους στο Άξμπριτζ.
«Εμείς δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερα καινοτόμο στρατηγική. Απλώς θα μιλήσουμε σε περισσότερους ανθρώπους. Εκείνος θα στοχεύσει στους φοιτητές του πανεπιστημίου Μπρουνέλ που είναι εδώ κοντά, είναι σημαντικοί για τις ελπίδες του να εκλεγεί», λέει ο Μιλάνι.
Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Μιλάνι δεν μασάει τα λόγια του. Μισεί τον Μπόρις Τζόνσον και το ομολογεί: «Είναι ψεύτης. Θα κάνει ή θα πει τα πάντα προκειμένου να προωθήσει την πολιτική του καριέρα. Δεν το αντέχω αυτό πάνω του».
Στην ερώτηση «τί θα έκανε την επόμενη ημέρα σε περίπτωση εκλογής του, απαντάει: “Θα κοιμόμουν”», ενώ επιμένει ότι δεν θα τον ενδιέφερε να γίνει μια ημέρα πρωθυπουργός. «Θέλω να είμαι βουλευτής του Άξμπριτζ και Σάουθ Ράσλιπ και αυτή τη στιγμή μέχρι εκεί μπορώ να δω».
Τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ και εξηγεί: «Πάντα λέω στον κόσμο ότι κάποιοι τύποι σαν τον Άρον Μπανκς, τον Νάιτζελ Φαράζ και τον Μπόρις Τζόνσον ήταν όλοι πλούσιοι το προηγούμενο βράδυ και θα είναι και το βράδυ μετά το Brexit. Εμείς, οι κανονικοί άνθρωποι, πληρώνουμε το τίμημα».
Η αντισημιτική ρητορική του παρελθόντος και οι θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου
Ως έφηβος ο Μιλάνι είχε αναρτήσει αντισημιτικά μηνύματα στο Twitter. Έχει ζητήσει συγγνώμη έκτοτε, αλλά πώς σχεδιάζει να προσελκύσει την εβραϊκή κοινότητα του Άξμπριτζ; «Επέλεξα να ζητήσω συγγνώμη αλλά πρέπει μετά να κάνεις άνοιγμα για να ανακτήσεις την εμπιστοσύνη. Έχω πολλούς εβραίους φίλους και συναδέλφους που μου τα έψαλαν και διδάχτηκα από αυτούς. Αλλά είναι δικαίωμα του καθενός να δεχτεί τη συγγνώμη μου».
‘Ενας μάλιστα λόγος που μετανιώνει για τον αντισημιτισμό του είναι ότι έχει βιώσει και ο ίδιος τον ρατσισμό. Και θυμάται τα προσβλητικά σχόλια που είχε δεχτεί στο σχολείο, αλλά και στον δρόμο. Για ποιο πράγμα; «Α, τα κλασικά. Ότι οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες».
Αφότου έθεσε υποψηφιότητα δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του. Η εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε ένα άρθρο για τον Μιλάνι χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία από ενόπλους του ISIS.
Όπως έγραψε η Sun, ο Μιλάνι ισχυρίστηκε κάποτε ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πριν αυτές πραγματοποιηθούν. Το 2012 είχε αναρτήσει σχόλια στο Twitter υποστηρίζοντας ότι δεν ευθύνεται η αλ Κάιντα για τις επιθέσεις, σχόλια τα οποία επανέλαβε σε μια συνέντευξή του στη Ιρανική Τηλεόραση πριν από τέσσερα χρόνια.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την τραγωδία και όπως λέει ο ίδιος, είναι από εκείνους που ως νέος «την πάτησε» πιστεύοντας μια τέτοια θεωρία και γι’ αυτό ζητάει συγγνώμη.
Μιλώντας στην εφημερίδα Times λέει: «Όπως έχω πει πολλές φορές στη διάρκεια του χρόνου, ως έφηβοι την πατάμε πολλές φορές με ανόητες θεωρίες σαν αυτή. Ήμουν 17 όταν έγραψα αυτό το tweet. Και εγώ ο ίδιος έχω πέσει θύμα συνωμοσιών της 11ης Σεπτεμβρίου με κάποιους ρατσιστές να βάζουν τη φωτογραφία μου πάνω σε φωτογραφίες από τους Δίδυμους Πύργους».