Με ηλεκτροπληξία εκτέλεσαν οι αρχές του Τενεσί τα ξημερώματα σήμερα τον τυφλό θανατοποινίτη Λι Χολ, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη φρικτή δολοφονία της πρώην συντρόφου του, την οποία είχε κάψει ζωντανή, πριν από 30 χρόνια.
Ο 54χρονος οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Ρίβερμπεντ στο Νάσβιλ και η εκτέλεση με ηλεκτροπληξία αντί για ενδοφλέβια ένεση θανατηφόρου κοκτέιλ φαρμακευτικών ουσιών ήταν δική του, καθώς από το 1999 ο νόμος στο Τενεσί δίνει τη διακριτική ευχέρεια στους θανατοποινίτες να διαλέξουν τον τρόπο εκτέλεσής τους.
Η δολοφονία της Τρέισι Κρόζερ έγινε την άνοιξη του 1991, τρεις εβδομάδες μετά τον χωρισμό τους.
Έχοντας πιει μεγάλες ποσότητες μπίρας, ο Χολ περίμενε την επί πέντε χρόνια σύντροφό του μπροστά στο σπίτι της γιαγιάς της. Όταν έφτασε καβγάδισαν και στη συνέχεια έλουσε την ίδια και το εσωτερικό του αυτοκινήτου της με βενζίνη και έβαλε φωτιά.
Ο νεαρός τότε Χολ αφού περιέλουσε την πρώην σύντροφό του με βενζίνη ενώ εκείνη καθόταν στη θέση του οδηγού έβαλε φωτιά με αναπτήρα. Ισχυρίστηκε μετά τη σύλληψή του πως απλά ήθελε να της κάψει το αυτοκίνητο, πράγμα που είχε κάνει ήδη μια φορά.
Μια περίοικος είδε πυρκαγιά στη μέση του δρόμου, κάλεσε την πυροσβεστική και την αστυνομία. Ο γιος της Κρόζερ έτρεξε να τη βοηθήσει.
Η γειτόνισσα που ειδοποίησε την αστυνομία, επικαλούμενη όσα της είπε ο γιος της, αποκάλυψε πως το θύμα διατηρούσε τις αισθήσεις του και αποκάλυψε τι συνέβη. Ο Χολ έβαλε τη φωτιά, είχε πει.
Η άτυχη γυναίκα υπέστη εγκαύματα στο 95% του σώματός της και τελικά υπέκυψε μερικές ώρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο.
Οι συνήγοροι του Χολ έκαναν πολλαπλές προσφυγές στην πολιτειακή και την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη για να αναθεωρηθεί η ποινή του, ειδικά αφού τυφλώθηκε στη φυλακή, επειδή δεν του προσφέρθηκε επαρκής θεραπεία για το γλαύκωμα από το οποίο έπασχε. Αλλά όλες οι εφέσεις τους απορρίφθηκαν και χθες ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μπιλ Λι αρνήθηκε να δείξει επιείκεια και ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν «διατεθειμένος να επέμβει». Η τελευταία προσφυγή των συνηγόρων του στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την επίκληση του γεγονότος ότι μια ένορκος ήταν θύμα συζυγικής βίας και άρα η αμεροληψία της ήταν αμφισβητούμενη, απορρίφθηκε και αυτή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Η Πολιτεία Τενεσί ανέστειλε τις εκτελέσεις θανατοποινιτών το 2009, με φόντο την πολεμική για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στις εκτελέσεις με ενδοφλέβια χορήγηση χημικών προϊόντων. Το 2018, οι αρχές της Πολιτείας αποφάσισαν να τερματίσουν το μορατόριο και έκτοτε έχουν θανατώσει πέντε καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών, ανάμεσά τους τρεις που οδηγήθηκαν στην ηλεκτρική καρέκλα.
Ο Λι Χολ έγινε ο 21ος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ από την αρχή του 2019.