Σε μετωπική σύγκρουση με την τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται το κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας, μετά την απόφασή του να αναγνωρίσει τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η τουρκική κυβέρνηση, δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε τους Αυστραλούς πολιτικούς που «πλαστογραφούν την ιστορία» ότι δεν θα τους επιτρέψει να παραστούν στις εκδηλώσεις για την εκατοστή επέτειο της Καλλίπολης που θα γίνουν το 2015.
Στην Καλλίπολη, πριν εκατό χρόνια, χιλιάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις του Ατατούρκ όταν επιχείρησαν να αποβιβασθούν στα Δαρδανέλια, ως μέρος των συμμαχικών δυνάμεων. Τον Απρίλιο του 2015 προγραμματίζονται εδώ και χρόνια να γίνουν μεγάλες εκδηλώσεις στην Καλλίπολη με την συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Αυστραλών και πολυάριθμων επισήμων, εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Τα περί γενοκτονίας των Αρμενίων τα επιβεβαίωσαν τότε, ως αυτόπτες μάρτυρες και Αυστραλοί που πολέμησαν στην Καλλίπολη, πιάστηκαν αιχμάλωτοι πολέμου αλλά επέζησαν.
Τις μαρτυρίες των Αυστραλών περί γενοκτονίας ο κ. Νταβούτογλου τις χαρακτηρίζει «αποκυήματα φαντασίας» αλλά Αυστραλοί ιστορικοί τις επιβεβαιώνουν και διαμαρτύρονται πως οι μαρτυρίες αυτές «εξαφανίζονται» από το Πολεμικό Μουσείο «για να μην ενοχληθεί η Τουρκία» και δίνεται έμφαση στις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.
Σημειώνεται ότι η αναγνώριση των γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων έγινε ομόφωνα από την Βουλή της Νέας Νότιας Ουαλίας με αποτέλεσμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών να απειλεί τον πρωθυπουργό της πολιτείας Μπάρι Οφάρελ και άλλους υπουργούς και βουλευτές ότι δεν θα τους δοθούν βίζες για να πάνε στην Καλλίπολη το 2015 «επειδή με τις ενέργειές τους δυναμιτίζουν το πνεύμα των εκδηλώσεων της επετείου. Ανάλογη στάση υιοθέτησε και ο δήμος της Καλλίπολης υπογραμμίζοντας πως «αυτοί που αναγνώρισαν δήθεν γενοκτονίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην περιοχή».
Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ, αντέδρασε έντονα λέγοντας πως «οι απειλές αυτές αποτελούν προσβολή για αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία το 1915. «Η αλήθεια πρέπει να λέγεται, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι. Όταν αρνιόμαστε την ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται» είπε ο κ. Οφάρελ.
Η υπουργός Συγκοινωνιών της ίδιας πολιτείας, Γκλάντις Μπερετζικιάν, που είναι Αρμενικής καταγωγής, πρόσθεσε: «Οι Αυστραλοί το 1915 αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Και αυτό που κάνει τους Αυστραλούς ξεχωριστούς είναι η δυνατότητά τους, είτε ως απλοί πολίτες, είτε ως βουλευτές να εκφράζονται ελεύθερα. Και αυτό το δικαίωμα καμιά απειλή δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει».
Τα πιο σκληρά πυρά των Τούρκων τα δέχεται ο βουλευτής της Νέας Νότιας Ουαλίας, ιερέας Φρεντ Νάιλ, επειδή εκείνος κατέθεσε ψήφισμα στη Γερουσία της πολιτείας του για την αναγνώριση της γενοκτονίας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «ομιλίες μίσους που δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία» τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή και τη γερουσία της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, το σχετικό ψήφισμα είναι γεμάτο «ανακρίβειες» και «υπερβολές» και υιοθετήθηκε χωρίς κανένα έλεγχο. «Τέτοιες ενέργειες πλήττουν τις θερμές σχέσεις Αυστραλίας και Τουρκίας» υπογραμμίζεται στην τουρκική ανακοίνωση. Επιπλέον, η πρόξενος της Τουρκίας στην Αυστραλία, Γκουλσερέν Σελίκ, έγραψε στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας επιστολή, στην οποία τονίζεται ότι «η Αυστραλία δεν έχει να κερδίσει τίποτα διατηρώντας ζωντανά αμφιλεγόμενα ιστορικά γεγονότα και μεταφέροντάς τα σε μέρη που δεν έχουν καμιά θέση».
Η κα Σελίκ, που επίσης έκανε λόγο για άρνηση χορήγησης βίζας σε Αυστραλούς πολιτικούς δέχθηκε τα πυρά του κ. Οφάρελ και άλλων πολιτικών.
Ο βουλευτής και ιερέας Φρεντ Νάιλ υποστήριξε ότι οι γενοκτονίες δεν έγιναν από τη σύγχρονη Τουρκία, αλλά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και επικαλέστηκε τον Αυστραλό ιστορικό Τζέφρι Ρόμπερτσον που με μελέτη του απόδειξε πως όντως έγινε γενοκτονία.
«Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ», συμπλήρωσε, «έκανε λόγο για ολοκαύτωμα προσχεδιασμένο και εκτελεσμένο για πολιτικούς λόγους». Σημείωσε ακόμα πως και Τούρκοι ιστορικοί και πανεπιστημιακοί αλλά και πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Τάνερ Ακάμ και ο Ορχάν Παμούκ ζητούν την αναγνώριση των γενοκτονίας. «Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί η τοποθέτησή μου χαρακτηρίστηκε ομιλία μίσους», διερωτήθηκε ο Αυστραλός πολιτικός.
Επίσης ανέφερε πως, Αυστραλοί που πολέμησαν στην Καλλίπολη το 1915, πιάστηκαν αιχμάλωτοι και μεταφέρθηκαν στην Ανατολία, το Σινά και τη Μεσοποταμία, υπήρξαν μάρτυρες της γενοκτονίας και αυτό είναι καταγεγραμμένο και τα ντοκουμέντα υπάρχουν στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο.
«Για μας» κατέληξε ο Φρεντ Νάιλ, «δεν είναι απλά θέμα ιστορίας. Είναι υποχρέωση απέναντι στα θύματα, τους απογόνους τους αλλά και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου. Και μέχρι να αναγνωριστούν αυτές οι γενοκτονίες δεν θα ησυχάσουμε».
Ο καθηγητής Κόλιν Τζατζ, διευθυντής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος και Μελετών Γενοκτονίας σημείωσε: «Το 99% όλων των ιστορικών, παγκοσμίως, που έχουν μελετήσει το συγκεκριμένο θέμα συμφωνούν πως έγινε γενοκτονία. Το ένα τοις εκατό αυτών που διαφωνούν είναι ιστορικοί που έκαναν έρευνες με εντολή και χρήματα της Τουρκίας. Δεν είναι αξιόπιστοι».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σωστά έπραξαν οι βουλευτές της Νότιας Αυστραλίας και της Νέας Νότιας Ουαλίας και αναγνώρισαν τη γενοκτονία, τονίζοντας ότι «αυτό αποτελεί ηθική υποχρέωση της Αυστραλίας».
Ο καθηγητής Τζατζ είπε ότι η Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να απαντήσει και στο ερώτημα περί «παραχάραξης της ιστορίας». «Γιατί να θέλει η Αυστραλία να παραχαράξει την τουρκική ιστορία; Το επιχείρημά τους δεν στέκει» κατέληξε.