Διπλό μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα, όσο και για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν οι τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TANAP και προειδοποίησε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα προχωρήσει, όπως και ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να αποσύρει τα πλοία της από την ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τη Λιβύη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης και του έδωσε περιθώριο να ενημερώσει την Ελλάδα για το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη, διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί ως ανεπιθύμητος από τις ελληνικές αρχές.
«Οι πυλώνες αυτής της συμφωνίας θα εφαρμοστούν με ακρίβεια. Τώρα απειλούν τη Λιβύη. Η συμφωνία θα πάει στη Βουλή και θα προχωρήσουμε. Οι ενέργειές μας θα φέρουν ειρήνη και ευημερία, όχι σύγκρουση και αίμα», τόνισε ο Ερντογάν, για το μνημόνιο κατανόησης με το Λιβύη, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. «Καλώ όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο. Αν μετατρέψουμε την ενέργεια σε εργαλείο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης. Εξαιτίας της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η ενέργεια έχει σοβαρή παγκόσμια σημασία. Ο ενεργειακός χάρτης του κόσμου άλλαξε. Νέοι παράγοντες είναι εδώ σήμερα», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.
Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα ανέβασε ξανά στο κόκκινο το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ την Παρασκευή, προειδοποίησε την Άγκυρα ότι «Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας».
Παράλληλα, πέρα από το γεγονός ότι έχει συζητήσει το τελευταίο διάστημα την προκλητική στάση του Ερντογάν τόσο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
«Κάποιος προσπαθεί να τροφοδοτήσει την ένταση, αντί απλά να μοιραστεί τις πηγές υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπάρχουν για τις τουρκικές γεωτρήσεις.
«Οι πολιτικές της απειλητικής ρητορικής και των εκβιασμών χρησιμοποιούνται όπου υπάρχει η πιθανότητα δίκαιης μοιρασιάς. Όμως, καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Κάναμε το επόμενο βήμα. Ούτε θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας, ούτε των Τουρκοκυπρίων, ούτε θα ζητήσουμε για κάτι που δεν έχουμε», συνέχισε ο Ερντογάν.
«Δεν αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί με τις φωνές και τις προκλήσεις τους», υπογράμμισε ο Ερντογάν, κάνοντας αναφορά στα δύο γεωτρύπανα, το Fatih και το Yavuz και τα δύο ερευνητικά πλοία, που έχει στείλει η Τουρκία ανοιχτά της Κύπρου.