Σε μια νέα στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, τον βασικό της σύμμαχο στην αντιπαράθεσή της με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, προχώρησε η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της αφρικανικής χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Άγκυρα.
Όπως ανακοίνωσε η προεδρία της γειτονικής χώρας, η συμφωνία «στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας» υπεγράφη το βράδυ της Τετάρτης (28/11), στη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, επισήμανε σήμερα ότι το νέο πρωτόκολλο αποτελεί «μια πιο ευρεία εκδοχή της ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής συμφωνίας- πλαίσιο» μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε, δε, ότι η νέα συμφωνία «θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των στρατών μας» και κάλεσε «τις υπεύθυνες πλευρές» να στηρίξουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Σάρατζ.
«Η σταθερότητα της Λιβύης είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των Λίβυων, για την περιφερειακή ασφάλεια και για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας», συμπλήρωσε στη συνέχεια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε παρά την έκκληση που απηύθυνε τον Οκτώβριο ο Αραβικός Σύνδεσμος προς τα μέλη του με την οποία τους ζητούσε να μην συνεργάζονται πλέον με την Άγκυρα και να περιορίσουν τις διπλωματικές τους αντιπροσωπείες στην Τουρκία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η χώρα εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.
Το Σάρατζ στηρίζει κυρίως η Τουρκία και το Κατάρ. Η Ιταλία, πρώην αποκιοκρατική δύναμη στη χώρα, φαίνεται επίσης να είναι στο πλευρό του. Ο αντίπαλός του Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης οι δυνάμεις του οποίου ξεκίνησαν τον Απρίλιο επιχείρηση για να καταλάβουν την Τρίπολη, έχει στο πλευρό του την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την κυρίως πολιτική στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγόρησαν σε έκθεσή τους αυτό τον μήνα την Ιορδανία, την Τουρκία και τα Εμιράτα ότι παραβίασαν το εμπάργκο για την εισαγωγή όπλων στη Λιβύη, το οποίο επιβλήθηκε το 2011.