Σε θάνατο καταδίκασε δύο ανθρώπους δικαστήριο στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, κι ακόμη ένα σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο τους στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή, όπου η κυβέρνηση συχνά κατηγορεί μουσουλμάνους αυτονομιστές ότι υποκινούν ταραχές.
Είκοσι ένας άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε αστυνομικούς και κατοίκους τον Απρίλιο κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν τσεκούρια, μαχαίρια και τουλάχιστον ένα όπλο και κατέληξε στην πυρπόληση ενός σπιτιού. Οι αρχές είχαν κάνει λόγο περί «τρομοκρατικής επίθεσης».
Τον Ιούλιο του 2009 η πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ, η Ουρούμτσι, είχε γίνει το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μελών της πλειοψηφικής εθνότητας των Χαν και της μειονότητας των Ουιγούρων, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 200 άνθρωποι. Στα τέλη του Ιουνίου άλλοι 35 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε νέα επεισόδια βίας.
Στη Σιντζιάνγκ ζουν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι Ουιγούροι, οι οποίοι μιλούν μια τουρκογενή γλώσσα. Πολλοί μειονοτικοί αντιδρούν έντονα σε αυτούς που χαρακτηρίζουν ασφυκτικούς περιορισμούς της κινεζικής κυβέρνησης στον πολιτισμό, τη γλώσσα και τη θρησκεία της μειονότητας, η οποία αριθμεί περίπου 10 εκατ. μέλη. Το Πεκίνο απαντά ότι έχει εκχωρήσει ευρείες ελευθερίες στους Ουιγούρους και κατηγορεί εξτρεμιστές ότι επιδιώκουν την απόσχιση των μειονοτικών περιοχών.
Δικαστήριο της νότιας πόλης Κασγκάρ έκρινε τους πέντε κατηγορούμενους –και οι πέντε είναι Ουιγούροι, όπως δείχνουν τα ονοματεπώνυμά τους– για εγκλήματα όπως ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές της Σιντζιάνγκ.
Δύο ακόμα κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε εννιά χρόνια κάθειρξη.
Οι αρχές δεν κατονόμασαν κάποια οργάνωση για τη βία. Στο παρελθόν, οι αρχές έχουν επιρρίψει την ευθύνη για επεισόδια βίας στην Σιντζιάνγκ, στο υπέδαφος της οποίας βρίσκονται πλούσια ενεργά κοιτάσματα και συνορεύει με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία, σε ισλαμιστές αυτονομιστές οι οποίοι επιδιώκουν να συστήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος, το Ανατολικό Τουρκεστάν.