Ο διαγωνισμός για την κατασκευή περίπου χιλίων νέων κατοικιών στους ισραηλινούς οικισμούς που βρίσκονται στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ δείχνει ότι το Ισραήλ «δεν παίρνει στα σοβαρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Μοχάμαντ Στάγεχ.

Ο διαγωνισμός αποδεικνύει ότι το έχει την πρόθεση, με τις πυκνές οικοδομικές του δραστηριότητες στους ισραηλινούς οικισμούς, «να καταστρέψει τις βάσεις για μια επιθυμητή λύση από την διεθνή κοινότητα, η οποία έχει στόχο την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967», δήλωσε ο Στάγεχ την ώρα που ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή, ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι το Ισραήλ θέλει να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις «κατά τρόπο που να εξυπηρετεί καλύτερα τα δικά του συμφέροντα».

Ο Στάγεχ ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να πάρουν «σαφή και σθεναρή» θέση για να σταματήσουν αυτές οι «ισραηλινές επιθέσεις στην Δυτική Όχθη και ιδιαίτερα στην Ιερουσαλήμ».

Περίπου 793 κατοικίες αναμένεται να κατασκευαστούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και 394 στην Δυτική Όχθη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Στέγασης.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες άρχισαν στα τέλη του Ιουλίου στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να ξαναρχίσουν την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ.

Το θέμα των εποικιστικών δραστηριοτήτων του Ισραήλ είχε οδηγήσει σε αποτυχία τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις το 2010.