Η αντιπολίτευση στην Καμπότζη ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, εκτιμώντας ότι η νίκη του πρωθυπουργού Χουν Σεν , ο οποίος είναι στην εξουσία τα τελευταία 28 χρόνια, αμαυρώθηκε από νοθεία.
«Το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP) δεν μπορεί να δεχτεί τα αποτελέσματα καθώς διαπίστωσε μεγάλο αριθμό σοβαρών παρατυπιών», αναφέρει σε ανακοίνωση.
Το CNRP ζήτησε την σύσταση επιτροπής αρμόδιας να διερευνήσει τις παρατυπίες αυτές, της οποίας μέλη να είναι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Χθες βράδυ το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Καμπότζης (CPP), του ισχυρού άνδρα της χώρας ο οποίος είναι στην πρωθυπουργία από το 1985, ανακοίνωσε ότι διατηρεί την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, διεκδικώντας 68 έδρες έναντι 55 των αντιπάλων του.
Η ψηφοφορία αμαυρώθηκε από καταγγελίες για νοθεία, κυρίως στους εκλογικούς καταλόγους. Χιλιάδες ονόματα είχαν εξαφανιστεί από καταλόγους και εκλογείς δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν γιατί κάποιοι άλλοι ψήφισαν στη θέση τους.
Το CNRP ζήτησε η αρμόδια διερευνητική επιτροπή να παραδώσει τα πορίσματά της «το αργότερο έως τις 31 Αυγούστου».
Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν επισήμως και γίνουν δεκτά, θα αποτελέσουν σημαντική νίκη για την αντιπολίτευση, η οποία φέρεται να καταγράφει μεγάλη άνοδο στο κοινοβούλιο.
Το 2008 ο Χουν Σεν και οι υποστηρικτές του είχαν λάβει 90 έδρες από τις συνολικά 123. Σήμερα φέρεται να χάνουν τουλάχιστον 20 έδρες.
Σε αντίθεση με προγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις, όλοι όσοι επιθυμούν την αποχώρηση του ισχυρού άνδρα της Καμπότζης, ενώθηκαν υπό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σαμ Ράινσι. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ζούσε εξόριστος στη Γαλλία από το 2009 για να γλιτώσει από καταδίκες που θεωρεί πολιτικές. Ο βασιλιάς του έδωσε χάρη. Επέστρεψε μόλις 10 ημέρες πριν από τις εκλογές. Δεν μπόρεσε να λάβει άδεια για να διεκδικήσει μια έδρα στις εκλογές, καθώς η εκλογική επιτροπή αποφάνθηκε ότι ο Ράινσι έχασε την προθεσμία εγγραφής. Η παρουσία του ωστόσο ενίσχυσε του το κόμμα του.
Πολλές ξένες οργανώσεις, μεταξύ τους η Διεθνής Διαφάνεια, κατήγγειλαν τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογές, καθώς και τις πολλές παρατυπίες.
Η Επιτροπή για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, που παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία, δήλωσε από την πλευρά της ότι έως 1,25 εκατομμύριο ψηφοφόροι που θεωρητικά είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, δεν υπάρχουν σε κανέναν εκλογικό κατάλογο.