Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε έντονα σήμερα στην πρωτοβουλία της ΕΕ η οποία εξαιρεί ρητώς τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από τη συνεργασία της με το εβραϊκό κράτος, την ώρα που ακτιβιστές δηλώνουν θορυβημένοι για την προώθηση σχεδίων επέκτασης των εποικισμών αυτών, που χαρακτηρίζουν «χωρίς προηγούμενο».
«Δεν αποδεχόμαστε υπαγορεύσεις από το εξωτερικό όσον αφορά τα σύνορά μας», δήλωσε ο Νετανιάχου έπειτα από την συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, που συγκάλεσε εκτάκτως ο ίδιος νωρίτερα σήμερα. “Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αποφασιστεί μόνον μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια.
Ο Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σε στενή σύνθεση μετά την ανακοίνωση των νέων «κατευθυντήριων γραμμών» της ΕΕ που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο και αναμένεται να υιοθετηθούν επίσημα αυτή την εβδομάδα. Η νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά σε όλες τις δωρεές, τις χρηματοδοτήσεις, τα δάνεια και γενικότερα τις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ από το 2014 και εξής. Αναφέρει ρητώς ότι αποκλείονται οι εποικισμοί από τις ευρωπαϊκές χορηγήσεις.
Οι Παλαιστίνιοι καλωσόρισαν τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά ο Νετανιάχου είπε σήμερα πως η ΕΕ φαίνεται πως έχει λάθος προτεραιότητες. «Θα ανέμενα από όσους ασχολούνται με την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιφέρεια να συζητήσουν ένα τέτοιο θέμα αφού επιλύσουν ορισμένα προβλήματα που είναι ελαφρώς πιο επείγοντα, όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ή η κούρσα του Ιράν για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε ειρωνικά.
Νωρίτερα η εκπρόσωπος της διπλωματίας της ΕΕ Μάγια Κοτσίγιαντσιτς ανέφερε ότι η νέα πολιτική “ορίζει χωρίς κανένα περιθώριο παρερμηνείας και ρητώς ότι αποκλείονται οι περιοχές που κατέχει το Ισραήλ μετά το 1967” από κάθε μελλοντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η κίνηση αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήττει την διπλωματική πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Μεσανατολικού. «Ορισμένοι στην Ευρώπη μοιάζουν αποφασισμένοι να υποσκάψουν αυτήν την προσπάθεια», σχολίασε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος έκανε λόγο για “επίθεση”, ενώ ένας τρίτος έκανε λόγο για «σεισμό» στις διμερείς σχέσεις, με πρακτικές και πολιτικές συνέπειες.
Η οργάνωση Ειρήνη Τώρα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρόκειται αύριο (Τετάρτη) να εγκρίνει την ανέγερση 1.071 νέων κατοικιών σε έξι εποικισμούς στην Δυτική Όχθη, κάνοντας λόγο για ένα «κύμα προώθησης σχεδίων εποικισμού χωρίς προηγούμενο» και «ακόμη ένα μήνυμα από το Ισραήλ προς τις ΗΠΑ και τους Παλαιστίνιους πως αυτή η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να συμφωνήσει στην ειρήνη».
Η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ είπε ότι η προσέγγιση που υιοθέτησαν οι Βρυξέλλες δεν συνιστά μεταβολή της πάγιας ευρωπαϊκής πολιτικής. «Δεν πρόκειται για μια νέα προσέγγιση», είπε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, αλλά για μια προσπάθεια να «αποσαφηνιστούν» όσα εφαρμόζονται. Στο παρελθόν, διευκρίνισε η ίδια, ορισμένες οργανώσεις που ανέπτυσσαν δραστηριότητες στα κατεχόμενα είχαν λάβει χρηματοδότηση, ωστόσο η Κοτσίγιαντσιτς δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσει πόσες, ποιες ή ποιο ήταν το ύψος των χορηγήσεων αυτών.
Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν εταιρείες, πανεπιστήμια, και άλλες οργανώσεις ή θεσμούς του Ισραήλ που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα μετά τον Ιούνιο του 1967.
Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εκτίμησαν σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η νέα πολιτική στόχο έχει να αποτρέψει τη συνέχιση του εποικισμού.
Στην Δυτική Όχθη και στην αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ ζουν σήμερα σε εποικισμούς μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί διεσπαρμένοι ανάμεσα σε 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.