Την επιστροφή στην εξουσία του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ζητούν χιλιάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι διαδήλωσαν στο Κάιρο σήμερα.
Από την άλλη πλευρά, διαδηλωτές που τάσσονται κατά του Μόρσι, σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταχρίρ και κοντά στο προεδρικό μέγαρο αμέσως μετά τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού, σε μια «επίδειξη ισχύος» απέναντι στους ισλαμιστές.
Από το μεσημέρι, μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί έξω από το τέμενος Ράμπαα αλ Ανταουίγια, στη συνοικία Νασρ Σίτι, την οποία έχουν καταλάβει εδώ και δύο εβδομάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου. Κρατώντας στα χέρια τους Κοράνια και αιγυπτιακές σημαίες, διαδηλωτές απ’ όλη την Αίγυπτο κατήγγειλαν τις ενέργειες του στρατού και επανέλαβαν ότι στηρίζουν τον Μόρσι. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει στη θέση του. Η αδικία θα πάρει τέλος», είπε ένας φοιτητής από την επαρχία Σαρκίγια.
Ο Μόρσι δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά τη σύλληψή του στις 3 Ιουλίου και σύμφωνα με τις αρχές βρίσκεται σε «ασφαλές μέρος». Η Γερμανία και οι ΗΠΑ ζήτησαν επισήμως σήμερα να αφεθεί ελεύθερος και να σταματήσουν οι αυθαίρετες συλλήψεις μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
«Θα συνεχίσουμε την αντίσταση. Θα μείνουμε εδώ ένα μήνα, δύο μήνες, ακόμη και ένα ή δυο χρόνια αν χρειαστεί», είπε από την πλευρά του, απευθυνόμενος στο πλήθος, ο Σάφουατ Χεγκάζι, υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο Χεγκάζι επανέλαβε ότι οι διαδηλωτές απαιτούν την αποκατάσταση του Μόρσι, τη διεξαγωγή εκλογών και τη συγκρότηση μιας επιτροπής για την εθνική συμφιλίωση.
Κοντά στο πανεπιστήμιο του Καΐρου οι υποστηρικτές του Μόρσι έστησαν οδοφράγματα ενώ σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων συγκεντρώνονταν ισχυρές δυνάμεις του στρατού, με φορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα.
Μέχρι και τη δύση του ηλίου πάντως η ημέρα κύλησε με σχετική ηρεμία. «Με τη ζέστη και το Ραμαζάνι οι άνθρωποι κάθονται στα σπίτια τους. Απόψε όμως θα βγουν έξω για το ιφτάρ (την διακοπή της νηστείας)», εξήγησε ένας 48χρονος Αιγύπτιος, ο Γκαμάλ.
Τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή σημειώθηκαν πολλά σοβαρά επεισόδια, κυρίως στη χερσόνησο του Σινά. Ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον ενός φυλακίου ενώ και ένα αστυνομικό τμήμα δέχτηκε επίθεση στην πόλη Ελ Αρίς. Λίγες ώρες αργότερα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε άλλη επίθεση, στην Ισμαηλίγια, στη Διώρυγα του Σουέζ.