Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η Σαντάκο Ογκάτα, πρώην Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (1991-2000) μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία θανάτου της.
Η Ογκάτα, δισέγγονη του πρώην πρωθυπουργού Τσουγιόσι Ινουκάι, με διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε επικεφαλής της UNHCR. Η θητεία της, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, σημαδεύτηκε από τη γενοκτονία στη Ρουάντα και τον εμφύλιο στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters και το Sputnik.
Αργότερα η Ογκάτα υπήρξε πρόεδρος της Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας της Ιαπωνίας (2003-2012), αλλά και ειδική απεσταλμένη της ιαπωνικής κυβέρνησης για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo η Ογκάτα πέθανε την περασμένη Τρίτη. Το Reuters μεταδίδει ότι δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κάποιο μέλος της οικογένειάς της για να μάθει περισσότερα. Σε συνέντευξή της στο ίδιο Μέσο το 2015 η Ογκάτα είχε καλέσει την Ιαπωνία να αναλάβει πιο ηγετικό ρόλο διεθνώς για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.
Το Τόκιο, τόνισε, «πρέπει να καλωσορίζει πρόσφυγες (…). Όχι τους πάντες, αλλά εκείνους που έχουν ανάγκη, μεγάλη ανάγκη και θέλουν να έρθουν, ή θα ήθελαν να έρθουν. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να φέρουμε πρόσφυγες εδώ».
Η Ιαπωνία – όπου η πολιτιστική και εθνική ομοιογένεια αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για πολλούς – υποδέχθηκε μόλις 42 πρόσφυγες το 2018 αν και περίπου 10.000 υπέβαλαν αιτήσεις.
«Αν έρθουν εκατομμύρια πρόσφυγες, αυτή είναι τελείως άλλη ιστορία, αλλά ο ρυθμός των αφίξεων δεν είναι τόσο τεράστιος και το (να υποστηρίζεται) ότι η Ιαπωνία δεν έχει πόρους να αφιερώσει για αυτό είναι ανοησία», είχε επιμείνει η Ογκάτα σε εκείνη τη συνέντευξη.